(1086 S. K. m. 74)
Taraflar arasındaki davadan dolayı Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesince verilen 31.10.1988 tarih ve 189383 sayılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kâğıtlar okundu gereği[ konuşulup düşünüldü:
Davacı vekili, müvekkilinin dava dışı Hulusi Çelik'e (500.000) liralık çek verdiğini ve borca mahsuben (200.000) lira ödendiğini Hulusi'nin çeki davalıya ciro ettiğini davalıya da (400.000) lira ödendiğini davalının yanında olmadığından bahisle çeki iade etmediğini ve Hulusi'ye verdiğini ve Hulusi'nin icra takibine giriştiğini ve müvekkilinin (384.000) lirayı inkâr tazminatı ile birlikte ödemek durumunda kaldığını belirterek fazladan ödenen (525.000) liranın tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davacının borcunu zamanında ödemediğini, ödediği (400.000) lira için verilen ibranameye icra takibi sırasında delil olarak göstermediğini, müvekkilinin çeki ödenmeyen (100.000) lira için Hulusi'ye verdiğini, olayla müvekkilinin bir ilgisi kalmadığını, ileri sürerek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece iddia, savunma, ilgili dosya ve belgelere göre davacının verdiği çekin 22.4.1983 tarihli olup, davacı paranın değer kaybetmesinden ve enflasyondan faydalanarak borcu ödemeyi geciktirdiği Hulusi Çelik'in açtığı davanın 24.12.1987 tarihinde Yargıtayca onandığı, çekin vade tarihinden bu davanın açıldığı tarihe kadar geçen süre içinde (500.000) lira dışında ödenenlerin bu paranın faizi olduğu o nedenle davalıdan bir alacağı kalmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
HUMK. 74. maddesi hükmü gereğince hakim tarafların iddia ve savunmaları ile bağlı olmasına rağmen mahkemece savunma dışına çıkılarak savunmada yer almayan hususların karara resen gerekçe yapılması ve o gerekçe ile hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
Mahkemece yapılacak iş iddia ve savunma çerçevesinde inceleme yapıldıktan sonra meydana gelecek sonuca göre bir karar vermekten ibaret iken savunmada ileri sürülmeyen hususların resen gerekçe yapılıp yazılı olduğu şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
Yukarıda yazılı nedenlerle davacı tarafın temyiz itirazının kabulü ile hükmün BOZULMASINA oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy