(1086 S. K. m. 429)
Dava: Taraflar arasında görülen davada İzmir Asliye 1. Ticaret Mahkemesi'nce verilen 05.07.2002 gün ve 2001/410 - 2002/608 sayılı kararı bozan Daire'nin 28.04.2003 gün ve 2002/10969 - 2003/4227 sayılı kararı aleyhinde taraf vekili tarafından karar düzeltilmesi isteğinde bulunulmuş ve karar düzeltme dilekçesinin süresi içinde verildiği de anlaşılmış olmakla, dosya için düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, müvekkilinin davalı bankanın İzmir Şubesi'nde mevduat hesabı olduğunu, bu mevduatın banka nezdinde değerlendirildiğini, ancak 23.02.2001 tarihinde müvekkilinin hesabında bulunan mevduatın tümünün 26.02.2001 tarihinde E....BANK İzmir Şubesindeki hesabına EFT yapılmasını talep ettiği halde bu talebin eksik yerine getirilerek 3.742.482.581 TL.nı yedinde tuttuğunu ileri sürerek, bu meblağın faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın kabulüne karar verilmiş, davalı vekilince temyiz edilen karar Dairemizin 28.04.2003 günlü kararı ile bozulmuştur.
Taraf vekilleri bu kez karar düzeltme isteminde bulunmuştur.
Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere ve mahkemenin gerekçeli kararı davalı banka vekilince temyiz edilmiş olup, Dairemizin 28.04.2003 günlü kararı ile hükmün davalı banka yararına bozulduğu, Dairemiz kararının "SONUÇ" bölümünde "hükmün davacı yararına BOZULMASINA" ifadelerinin bir maddi hata olup, "hükmün davalı yararına BOZULMASINA" olduğunun anlaşılabilecek olmasına göre taraf vekillerinin karar düzeltme istemlerinin reddine karar vermek gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle taraf vekillerinin karar düzeltme isteğinin HUMK.nun 442.maddesi gereğince REDDİNE, alınmadığı anlaşılan 16.090.000.-lira karar düzeltme harcının ve 3506 sayılı yasa ile değiştirilen HUMK.nun 442/3.madde hükmü uyarınca, takdiren 86.700.000.-lira para cezasının karar düzeltilmesini isteyenden alınarak Hazine'ye gelir kaydedilmesine, davalı banka Hazine olduğundan harç alınmasına yer olmadığına, 21.10.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy