(6762 S. K. m. 767) (CMR m. 32)
Dava: Taraflar arasında görülen davada İstanbul Asliye 4.Ticaret Mahkemesi'nce verilen 09.10.2002 tarih ve 2002/79 - 202/472 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi duruşmalı olarak davalı O..... Nak.Ltd.Şti. vekili tarafından istenmiş olmakla, duruşma için belirlenen 21.10.2003 günde davacı avukatı Affan Avgın ile davalı O.... Nak.Ltd.Şti.avukatı Özlem Tüney gelip, temyiz dilekçesinin de süresinde verildiği anlaşıldıktan ve duruşmada hazır bulunan taraflar avukatları dinlenildikten sonra, duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakılmıştı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi Ali Orhan tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, müvekkilinin taşıma rizikolarına karşı sigorta örtüsü altına aldığı emtianın davalı O.... Ltd.Şti.nin taahhüdünde, diğer davalı şirkete ait araç ile Hollanda-İzmir taşımasının yapıldığını, varma yerinde bir kısım emtianın eksik teslim edildiğini, bu yüzden sigortalıya 2.184.972.570.-TL ödendiğini ileri sürerek, bu miktarın rücuan davalılardan tahsilini istemiştir.
Davalı O.... Nak.Ltd.Şti. vekili, malın teslimi tarihinden itibaren TTK.nun 767 nci maddesinde öngörülen 1 yıllık zamanaşımı süresinden sonra davanın açıldığını, zararın oluşmasında müvekkilinin kusur ve sorumluluğunun bulunmadığını savunmuş, diğer davalılar vekilleri ise, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre, davalı O.... Ltd.Şti.nin emtiayı taşımak üzere teslim aldığı ve taşımanın diğer davalıya ait araç ile yapıldığı, gümrükte emtianın eksik olarak teslim edildiği, anılan eksiklik nedeniyle sigorta şirketinin sigortalısına zararını ödediği, davalı K.... Ltd.Şti.nin malların diğer davalı O.... Ltd.Şti. tarafından eksik teslim edilmesi nedeniyle Gümrük İdaresi'nde eksiklik takibini kaldırttığı, bu nedenle taşımayı yapan davalı K.... ile onun CMR sigortacısı diğer davalının zarardan sorumluluğu bulunmadığı, O.... Ltd.Şti.nin emtiayı araca eksik yüklemesi nedeniyle sorumlu bulunduğu gerekçesiyle 1.966.475.313.-TL.nın 30.03.2000 tarihinden itibaren reeskont oranı üzerinden temerrüt faizi ile birlikte O.... Nakliyat Ltd.Şti.nden tahsiline karar verilmiştir.
Kararı, davalı O.... Nakliyat Ltd.Şti. vekili temyiz etmiştir.
1-Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına ve davalının konşimentoda taşıyıcı olarak gösterilmiş bulunmasına göre, kendisine husumet yöneltilmesinde usule aykırılık bulunmadığı anlaşılmakla, yerinde görülmeyen ve aşağıdaki bentler kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2-Ancak, davalının zamanaşımı def'i mahkemece reddedilmiş ise de, CMR.nin 32 nci maddesinde öngörülen zamanaşımı sürelerinin başlangıçları taşımaya konu emtianın kısmı yada tam kayıp olması durumlarında farklı tarihlerde olmaktadır. Keza aynı maddenin 2 nci fıkrasında da yazılı bir istemin başlamış olan zamanaşımı süresini erteleyeceği belirtilmiştir. Mahkemece, gerek ara kararı ve gerekse gerekçeli kararda zamanaşımı def'inin CMR 32/2 nci maddesi gereğince reddedildiği belirtilmiş ise de, kararda sürenin hangi tarihte başladığı, hangi tarihte ertelendiği ve buna bağlı olarak da zamanaşımı süresinin dolup dolmadığı açıkça belirlenmemiştir.
3-Kabul şekli bakımından da, temerrüt faizin başlangıcına davacının davalıdan tazminat ödemesi için talepte bulunduğu yazıda verilen 15 günlük süre sonu esas alınması gerekirken, daha önceki bir tarihin dikkate alınması da doğru görülmemiştir.
Sonuç: Yukarıda 1 nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı O..... Nakliyat Ltd.Şti. vekilinin yerinde görülmeyen diğer temyiz itirazlarının reddine, 2 ve 3 nolu bentlerde açıklanan nedenlerle kararın davalı O.... Nakliyat Ltd.Şti. yararına BOZULMASINA, 275.000.000.-TL duruşma vekillik ücretinin Avukatlık Ücret Tarifesi'nin 21 nci maddesi gereğince KDV'si ile birlikte davacıdan alınarak davalı O.... Nakliyat Ltd.Şti.ne verilmesine, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 21.10.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy