(1163 S. K. m. 51)
Dava: Taraflar arasında görülen davada İstanbul Asliye 12. Ticaret Mahkemesi'nce verilen 13.07.2006 tarih ve 2005/755-2006/414 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi taraf vekilleri tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacılar vekili, davalı kooperatifin ortakları olan müvekkillerinin çağrılmadıkları, 12.06.2005 tarihli genel kurulda alınan kararların kanuna, anasözleşmeye ve iyiniyet kurallarına aykırı olduğunu ileri sürerek, özellikle 10, 11 ve 12 nolu kararlar başta olmak üzere anılan tüm kararların iptalini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davacıların müvekkili kooperatifin ortağı olmadıklarını, alınan kararların Kanuna, anasözleşmeye ve iyiniyet kurallarına aykırı olmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve benimsenen bilirkişi raporu doğrultusunda, davacıların ortaklık sıfatlarının bulunduğu, kararların oybirliği ile alındığı, 10 nolu kararın ortaklara bilanço hesabında görülmeyen ek bir yükümlük getirdiği, bunun ise tamamen genel kurula ait ve devredilmeyecek yetkilerden olduğu, bu yetkinin bu karar ile yönetim kuruluna devredildiği, bunun yasa ve anasözleşemeye aykırı görüldüğü gerekçesiyle, davanın kısmen kabulü ile dava konusu genel kurulda alınan 10 nolu karının iptaline, diğer istemlerin ise reddine karar verilmiştir.
Kararı, taraf vekillerine temyiz etmiştir.
1- Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışıp değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacılar vekilinin yerine görülmeyen tüm temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2- Davalı vekilin temyiz itirazlarına gelince, dava, davalı kooperatif genel kurulunda alınan kararların iptali istemine ilişkindir.
Somut olayda, dava konusu genel kurulda alınan 10 nolu kararda, kat mülkiyeti tapularının verilmesi çalışmaları ile ilgili olarak tapu ve Belediye harçlarının toplanması için yönetim kuruluna yetki verilmiş. Mahkemece, benimsenen bilirkişi raporu doğrultusunda, alınan bu karar genel kurulun, devir ve terk edemeyeceği yetkiler kapsamında değerlendirilmiş, yetki devri niteliğinde görülmüş ve yazılı şekilde hüküm tesis edilmiştir.
Oysa, davalı kooperatif anasözleşmesinin 23/6. maddesinde, ortaklardan tahsil edilecek taksit miktar ve ödeme şartları ile gecikme halinde uygulanacak esasları tespit etmek kooperatifin en yetkili olan genel kurulun yetkisinde olduğu ön görülmüş, son fıkrada ise ana sözleşmenin 23. maddesinde öngörülen tüm görev ve yetkilerinin devir ve terk edilemeyeceği belirtilmiş ise de, dava konusu edilen anılan bu karar bir aidat ödemesi niteliğinde olmadığı gibi, her zaman ödenmesi zorunlu giderlerden olduğundan genel kurulca karar altına alınmasını beklemenin üyelerin zararına dahi olacağı kaldı ki, tapu harçlarının tapu almak isteyen herkesin ödemek zorunda olduğu bir gider niteliğinde olması hususları nazara alındığında, zorunlu giderler ve harç bedellerine ilişkin alınan bu kararın anasözleşmenin anılan maddesi hükmü kapsamında değerlendirilmesinin olanaklı olmadığının kabulü gerekir.
Bu durumda, mahkemece, yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda, 10 nolu kararın yasa, anasözleşme ve iyiniyet kurallarına aykırı olmadığı gözden kaçırılarak, bu konudaki yetersiz bilirkişi raporuna itibar edilmek suretiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Sonuç: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davacılar vekilinin tüm temyiz itirazlarının REDDİNE, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davalı yararına BOZULMASINA, aşağıda yazılı bakiye 0.99.-TL. temyiz ilam harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz eden davalıya iadesine, 10.12.2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy