(1086 S. K. m. 440, 442)
Dava: Taraflar arasında görülen davada Ankara 5. Asliye Ticaret Mahkemesince verilen 15.11.2007 gün ve 2005/496 - 2007/434 sayılı kararı bozan Dairenin 12.10.2009 gün ve 2008/5987 - 2009/10461 sayılı kararı aleyhinde davacı tarafından karar düzeltilmesi isteğinde bulunulmuş ve karar düzeltme dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dosya için düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Karar: Davacı dava dışı sigorta şirketiyle yaptığı sigorta kapsamında başvuru formunda 1997 yılında Amerikada prostat ameliyatı olduğunu beyan ettiğini, daha sonra davalı sigorta şirketine hayat sigortası yaptırdığını, İç Anadolu Bölge Müdürlüğü yetkililerine bu durumu beyan ettiğini, bunun üzerine yazılan yazıda önceki poliçesindeki haklarının saklı olduğunun bildirildiğini, sigortanın başlangıcından sonra 2005 yılında ilk talep ettiği 388,88 YTLna karşılık 311,90 YTL ödeme yapıldığını, 448,48 YTLlık talebinin ise sigorta başlangıç tarihinden önceki döneme ait mevcut rahatsızlıkların sigorta kapsamı dışında olduğu bildirilerek ödenmediğini, davalı sigorta şirketince sözlü ve yazılı garanti verilerek hiçbir kısıtlamaya tabi olmaksızın sigorta edildiğine inandırıldığını, hileyle yıllarca haksız olarak prim aldığını ileri sürerek, ödediği 10.564,65 YTLnın ödeme tarihinden itibaren değişen oranlarda temerrüt faiziyle birlikte tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili davanın reddini istemiştir.
Mahkemece davanın kısmen kabulü ile 9.284,66 YTLnın dava tarihinden itibaren işleyecek avans faiziyle birlikte tahsiline karar verilmiş, taraf vekillerince temyiz edilen karar Dairemizin 12.10.2009 tarihli kararında yazılı gerekçeyle davalı yararına bozulmuştur.
Davacı bu kez karar düzeltme isteminde bulunmuştur.
Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere göre, davacının HUMKnun 440. maddesinde sayılan hallerden hiçbirini ihtiva etmeyen karar düzeltme isteğinin reddi gerekir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacının karar düzeltme isteğinin HUMKnun 442 nci maddesi gereğince REDDİNE, alınması gereken 35,50 TL karar düzeltme harcı peşin ödenmiş olduğundan yeniden alınmasına yer olmadığına, 3506 sayılı Yasayla değiştirilen HUMK'nun 442/3 üncü maddesi hükmü uyarınca, takdiren 172,00 TL para cezasının karar düzeltilmesini isteyenden alınarak Hazineye gelir kaydedilmesine, 01.07.2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy