MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen davada ... (Kapatılan) 43. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 20.03.2013 tarih ve 2011/40-2013/75 sayılı kararın duruşmalı olarak incelenmesi davacılar vekili tarafından istenmiş olup, duruşma için belirlenen 24.10.2014 günü hazır bulunan davacılar vekili Av. ... ile davalı banka vekilleri Av. ...ile Av. ... dinlenildikten sonra duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakıldı. Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacılar vekili, müvekkillerinin müteveffa ...'in mirasçıları olduklarını, murisin muvazzaf askerlik yaptığını, muvazzafken maaşından kesintiler yapılarak ...Bankası hisse senedi ilmuhaberleri ile değiştirilmek üzere kendisine makbuzlar verilerek ...Bankası'nın kurucusu ve iştirakçisi olduğunu, ...'nın 1927 yılında davalı banka ile birleştirildiğini, müvekkillerine intikal eden 2 adet 10 Osmalı Liralık İtibarı Milli Bankası hisse senedinin, devir işleminden sonra 2 adet ... Bankası hisse senedi ile değiştirilmesinin gerektiğini ileri sürerek, müvekkillerine intikal eden ... Bankası'na ait 2 adet 10 Osmanlı Liralık hisse senedinin değerinin tespitine, kaç adet hisse senedi yaptıklarının belirlenerek davalıdan alınıp müvekkillerine verilmesine, hisse senetlerine tekabül eden kar payının tespiti ili tespit edilen miktarın faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davacıların gerçek hak sahipleri olduklarını ispat etmelerinin gerektiğini, ...Bankası nezdindeki hisselerin davacılara ait olduğu ispat edilse bile kendilerine bildirilen rakamın üzerinde bir temettü gelirinin söz konusu olmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre, davalı kayıtlarında, davacılar tarafından sunulan Osmanlıca makbuzda ismi geçen “...” adına 1 adet tescilli hisse senedi kaydına rastlandığı, bunun dışında ... Tabur Kumandanı ...i isimli kişi adına ise 2 adet hisse senedi kaydının bulunduğu, Milli Savunma Bakanlığı'ndan gelen yazıda davacıların murisi ...'nin ... Tabur Kumandanlığı görevinde bulunduğuna dair bir kayda rastlanmadığının bildirildiği, bu durumda bahsi geçen iki hissenin davacıların murisine ait olduğunun kanıtlanamadığı, muris adına 1 adet hisse senedinin pay defterine kayıtlı olduğunun kabulünün gerektiği, davalı banka ile devredilen banka arasındaki sözleşme gözetildiğinde 2 adet İtibarı ... Bankası hissesi karşılığında 1 adet ... Bankası hissesi verileceği, bu durumda davacıların ellerindeki 1 adet ... Bankası'na ait senedin davalı bankanın 1 adet hisse senedine denk gelmediği, davalı bankanın esas mükavelesine göre hisse senetleri sermaye artışları nedeni ile 1 adedin altına indiğinde küsurat hesabının açılacağı, davacıların ellerindeki hisseyi yeni hisse senedi ile değiştirme talebinin yerinde olmadığı, davacılar adına kayıtlı olduğu kabul edilen 10 TL nominal değerde 1 adet hisse senedinin değerinin 327,25 TL, 5 yıllık kâr payının ise 24,62 TL olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne, davacılara ait O...'na ait 1 adet hisse senedi değerinin 327,25 TL olduğunun tespiti ile 24,62 TL kâr payının dava tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte davalı bankadan tahsiline karar verilmiştir.
Kararı, davacılar vekili temyiz etmiştir.
Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacılar vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacılar vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, takdir olunan 1.100 TL duruşma vekalet ücretinin davacılardan alınarak davalıya verilmesine, aşağıda yazılı bakiye 0,90 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davacılardan alınmasına, 24.10.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy