MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen davada ... 30. Asliye Ticaret Mahkemesi'nce bozmaya uyularak verilen 10/10/2012 tarih ve 2011/26-2012/211 sayılı kararın duruşmalı olarak incelenmesi davalı ... dışındaki taraf vekilleri tarafından istenmiş olup, duruşma için belirlenen 13/05/2014 günü tebligata rağmen gelen olmadığı yoklama ile anlaşıldı, duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakıldı. Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacı vekili, davalılardan ... A.Ş.’nin asıl borçlusu, diğerlerinin müşterek ve müteselsil borçlusu oldukları 4 adet kredi sözleşmesi nedeniyle borçlarını ödememeleri üzere açtıkları dava ve takip sonunda, alacağın geç ödendiğini ileri sürerek, ıslah ile artırılmış olarak 191.903,93 TL munzam zararın faiziyle tahsilini talep ve dava etmişlerdir.
Davalılar vekili, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, davanın reddine ilişkin verilen karar Dairemizce “davacı bankanın munzam zararının varlığını somut olarak kanıtlaması gerekmediğinin gözetilmesi; bankanın zararı için “borçlunun temerrüde düştüğü tarihten, ödemenin gerçekleştirildiği güne kadar döviz kur artışı, enflasyon oranı ve tahvil faizi oranlarının ortalamasına göre hesaplama yapılmasına ilişkin usulün uygulanmaması, davacı bankanın para ticaretiyle iştigal ediyor olmasına rağmen mevcudundaki her parayı ticari kredi çerçevesinde değerlendirmeyeceğinin, bir ticari işletme olması nedeniyle işletme giderleri, diğer teçhizat v.s. masraflar olarak da değerlendireceğinin, bu nedenle ticari kredi faiz oranlarının tek başına munzam zarar hesabında esas alınamayacağının gözetilmesi ve gerektiğinde BK'nın 42 ve 43. maddesi çerçevesinde değerlendirme yapılması ve bulunan zarar miktarından davalının ödemiş olduğu temerrüt faizi miktarının düşülerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerektiği gerekçesiyle bozulmuş, mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan bilirkişi incelemesi sonucu, munzam zarar hesabına esas zaman aralığı olan 31.05.1991 -05.04.2001 tarihleri arası davacı bankaca uygulanan ortalama ticari kredi faizlerine ilişkin verilere rastlanmadığı, ancak alacak tutarının davacı Banka tarafından USD olarak yada tahvil alımı seçeneklerine göre değerlendirilmesinin ve bu verilere göre yapılan hesaplama neticesinde bu verilerin ortalaması alınmasının mümkün olduğu, buna göre davacının davaya konu asıl alacağı vaktinde almış olsa idi bu parayı döviz ve tahvil alımında kullanarak gelir edebileceği, işletme giderleri düşüldüğünde net munzam zararın 382.324,74 TL olduğu, bu miktardan davalının yapmış olduğu temerrüt faizi ödemesi olan 18.118,25 TL düşüldüğünde davacının munzam zarar alacağının 364.206,49 TL olduğu, belirlenen bu miktardan davacının 1990 öncesinde müşterilerine kredi olarak verdiği parayı aradan 10 yıldan fazla bir süre geçtikten sonra kısmi davalar açması nedeniyle parça parça olarak ve çok uzun bir sürede sürüncemede bırakmak suretiyle tahsil ettiği, tahsilde ihmal gösterdiği, bu nedenle tespit edilen munzam zarardan BK’nın 42 ve 43. maddeleri hükmü gereğince takdiren 1/2 oranında indirim yapılması gerektiği gerekçesiyle, davanın kısmen kabulüne, 182.103,24 TL munzam zararın dava tarihinden itibaren avans faizi il birlikte davalı ... dışındaki davalılardan tahsiline, ... hakkındaki davanın ayrılmasına karar verilmiştir.
Kararı, davalı ... dışındaki taraf vekilleri temyiz etmiştir.
Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı ... dışındaki taraf vekillerinin bütün temyiz itirazları yerinde değildir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davalı ... dışındaki taraf vekillerinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 4,05 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, aşağıda yazılı bakiye 9.736,20 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davalılardan alınmasına, 13/05/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy