MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen davada ... .... Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 05.06.2012 gün ve 2011/613-2012/512 sayılı kararı bozan Daire’nin 14.12.2012 gün ve 2012/12528-2012/20772 sayılı kararı aleyhinde davalılar vekili tarafından karar düzeltilmesi isteğinde bulunulmuş ve karar düzeltme dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dosya için düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacı vekili, davalıların istenildiğinde geri ödeme ve yüksek faiz vaadiyle müvekkilinden para tahsil ettiklerini ve geri ödemediklerini bildirerek ortak olmadığının tesbitiyle 49.100,58 TL’nin tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalılar vekili davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davanın davalılar ... Gıda A.Ş. ve ... yönünden kabulüne, davalı ...Ş. bakımından ise husumetten reddine dair verilen karar, ... Holding A.Ş. dışındaki davalılar vekilinin temyizi üzerine Dairemizce bozma ilamında belirtilen nedenlerle bozulmuş, davalı ...Ş.'nin temyiz istemi reddedilmiştir.
Bu kez, davalılar vekili karar düzeltme talebinde bulunmuştur.
1-Yargıtay ilamında benimsenen geciktirici sebeplere göre davalılar ... ve ... Gıda A.Ş. vekilinin HMUK’nın 440. maddesinde sayılan hallerden hiçbirine uymayan karar düzeltme itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
...-Davalılardan ... Holding A.Ş.’nin, mahkeme kararını temyiz etmediği halde temyiz dilekçesinde “temyiz eden davalılar vekili” ibaresinden hareketle, Dairemizin 14.12.2012 tarih 2012/12528-2012/20772 sayılı ilamının ... nolu bendinde, hakkındaki husumetten ret kararını temyiz etmekte hukuki yararı olmadığı gerekçesiyle temyiz isteminin reddine ve ilamın sonuç kısmında da aleyhine duruşma vekalet ücretine hükmedilmesi doğru olmamış, karar düzeltme dilekçesi içeriğinden davalı ...Ş.’ye vekaleten de karar düzeltme isteminde bulunulduğu anlaşılmakla, ... Holding A.Ş. vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile yukarıda belirtilen Dairemiz ilamının ... nolu bendi ile ... Holding A.Ş. aleyhine hüküm içeren sonuç kısmının kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda 1 nolu bentte açıklanan nedenlerle davalılar ... ve ... Gıda San. ve Tic. A.Ş. vekilinin karar düzeltme itirazlarının reddine, ... nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ...Ş. vekilinin karar düzeltme isteminin HMUK’nın 442. maddesi uyarınca kabulü ile Dairemizin 14.12.2012 tarih ve 2012/12528-2012/20772 sayılı ilamının ... nolu bendi ile sonuç kısmındaki "... nolu bentte gösterilen nedenlerle ... Holding A.Ş.’nin temyiz isteminin reddine", "takdir olunan 900,00 TL duruşma vekalet ücretinin davalı ...Ş.’den alınarak davacıya verilmesine" sondan bir önceki satırdaki “alınmadığı anlaşılan ...,... TL temyiz ilam harcının davalı ...Ş.’den alınmasına” cümlelerinin kaldırılmasına, 3506 sayılı Yasa ile değiştirilen HUMK'nın 442/.... maddesi hükmü uyarınca, takdiren 219,00 TL para cezasının karar düzeltilmesini isteyen davalı ... ve ... Gıda A.Ş.' den alınarak Hazine’ye gelir kaydedilmesine, karar düzeltme istemi reddedilenlerden alınan 50,45 TL karar düzeltme harcının Hazine'ye gelir kaydedilmesine, 19.03.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy