MAHKEMESİ:FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen davada ... 2. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 10/04/2013 gün ve 2012/132-2013/75 sayılı kararı onayan Daire’nin 05/03/2014 gün ve 2013/14655-2014/4134 sayılı kararı aleyhinde asıl ve birleşen davada davacı vekili tarafından karar düzeltilmesi isteğinde bulunulmuş ve karar düzeltme dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dosya için düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacı vekili asıl ve birleşen davada, müvekkilinin "..." ibaresinin 25. sınıf için yaptığı başvurunun, davalı şirketin "AKER" ibareli markalarına dayanarak yaptığı itiraz sonucu YİDK tarafından markaların benzer olduğu, karıştırılma ihtimali bulunduğu gerekçesiyle kısmen reddedildiğini, oysa taraf markaları arasında benzerlik bulunmadığı gibi davalı şirketin markası kapsamında başvurularının kapsamında olan çorap emtiasının da bulunmadığını ileri sürerek, YİDK kararının iptalini talep ve dava etmiştir.
Davalılar vekilleri, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, taraf markalarının genel intiba ve kapsadıkları emtia sınıfı yönünden benzer olduğu, iltibas tehlikesinin bulunduğu, kullanım ve tescil önceliğinin ticaret unvanı ve markasal olarak davalıya ait olması karşısında başvurunun tescilinin davalı aleyhine haksız rekabet yaratmasının da yüksek ihtimal dahilinde bulunduğu, bu nedenle dava konusu YİDK kararının isabetli olduğu gerekçesiyle asıl ve birleşen davanın reddine dair verilen kararın asıl ve birleşen davalarda davacı ... Tic. Ltd. Şti vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine karar Dairemizin 05.03.2014 günlü ilamıyla gerekçe eklenmek suretiyle onanmıştır.
Asıl ve birleşen davada davacı vekili bu kez karar düzeltme isteminde bulunmuştur.
Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere göre, asıl ve birleşen davada davacı vekilinin HUMK’nın 440. maddesinde sayılan hallerden hiçbirini ihtiva etmeyen karar düzeltme isteğinin reddi gerekir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, asıl ve birleşen davada davacı vekilinin karar düzeltme isteğinin HUMK’nın 442. maddesi gereğince REDDİNE, alınması gereken 52,40 TL karar düzeltme harcı peşin ödenmiş olduğundan yeniden alınmasına yer olmadığına, 3506 sayılı Yasa ile değiştirilen HUMK'nın 442/3. maddesi hükmü uyarınca, takdiren 228,00 TL para cezasının karar düzeltilmesini isteyenden alınarak Hazine’ye gelir kaydedilmesine, 23/10/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy