MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen davada.... Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 19/09/2013 gün ve 2012/515-2013/287 sayılı kararı onayan Daire’nin 29/04/2014 gün ve 2014/679-2014/7943 sayılı kararı aleyhinde davalı vekili tarafından karar düzeltilmesi isteğinde bulunulmuş ve karar düzeltme dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dosya için düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacı vekili, müvekkilinin davalı şirketin %10 oranında hissedarı olduğunu, şirketin 29/06/2012 tarihli olağanüstü genel kurul toplantısında ortaklardan alınan borçların 549 özel fonlar hesabına aktarılmasına dair teklifin oy çokluğu ile kabul edildiğini, müvekkilinin karara karşı oy kullandığını, ana sözleşmede yapılacak değişiklikle bu yönde bir karar alınabileceğini, şirketin müvekkilinden ve diğer ortaklardan aldığı borçların ödenmemesi için bu kararın alındığını, kararın Vergi Usul Kanunu ve Maliye Bakanlığı'nın yayınladığı 1 seri nolu muhasebe sistemi tebliğine aykırı olduğunu belirterek, 29/06/2012 tarihli genel kurul toplantısının 4.maddesinde alınan kararın hükümsüzlüğüne veya iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, toplantıda 2008/3 sayılı karar ile kabul edilen ve muhasebe kayıtları hatalı yapılarak ortaklar borçlar hesabında görülen meblağın 549 özel fonlar hesabına aktarılmasının görüşülerek oy çokluğu ile kabul edildiğini, kabul edilen kararın yeni bir karar olmadığı gibi ortaklara yeni bir yükümlülük de getirmediğini, muhasebe tekniği açısından hatalı muhasebe işleminin düzeltilmesine yönelik olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, davaya konu kararın Maliye Bakanlığı'nca yayınlanan tekdüzen muhasebe sistemi 1 nolu tebliğinde açıklanan maksada aykırı olduğu, kararda söz konusu olan 331 ortaklar borçlar hesabındaki paranın şirketin bir kazancı olmadığı, ortakların şirketten olan alacağı niteliğinde bulunduğundan ortağın rızası olmadan şirketten olan alacağının şirkete kazanç olarak kaydedilmesi ve 549 özel fonlar hesabına geçirilmesinin ortağın ve davacının mağduriyetine neden olacağı gerekçesiyle davanın kabulü ile davalı şirketin 29/06/2012 tarihli olağanüstü genel kurulunda 4. maddede alınan "ortaklara borçlar hesabında görülen meblağın 549 özel fonlar hesabına aktarılmasına" dair genel kurul kararının iptaline dair verilen kararın davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine karar Dairemizin 29.04.2014 günlü ilamıyla onanmıştır.
Davalı vekili bu kez karar düzeltme isteminde bulunmuştur.
Dosyadaki yazılara, mahkeme kararında belirtilip Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere göre, davalı vekilinin HUMK’nın 440. maddesinde sayılan hallerden hiçbirisini ihtiva etmeyen karar düzeltme isteğinin reddi gerekir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davalı vekilinin karar düzeltme isteğinin HUMK’nın 442. maddesi gereğince REDDİNE, alınması gereken 52,40 TL karar düzeltme harcı peşin ödenmiş olduğundan yeniden alınmasına yer olmadığına, 3506 sayılı Yasa ile değiştirilen HUMK'nın 442/3. maddesi hükmü uyarınca, takdiren 228,00 TL para cezasının karar düzeltilmesini isteyen davalıdan alınarak Hazine’ye gelir kaydedilmesine, 06/11/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy