MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen davada Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 01/12/2011 gün ve 2010/363-2011/451 sayılı kararı onayan Daire’nin 12/11/2013 gün ve 2012/3070-2013/20287 sayılı kararı aleyhinde ...Uluslararası Nakliyat ve Ticaret Ltd. Şti. vekili tarafından karar düzeltilmesi isteğinde bulunulmuş ve karar düzeltme dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dosya için düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacı vekili, müvekkilinin Çin'de mukim davalı Guangdong Shengea Industrial and Trading Co.Ltd'den satın aldığı 18.120,400 kg ağırlığında elektronik oyuncak ürününün müvekkiline ulaştırılmak üzere 17.09.2003 tarihinde gemiye yüklendiğini, müvekkilinin "CIF İstanbul" olarak satın aldığı ürüne ilişkin navlunu peşin ödediğini, bu hususun konişmentoda belirtilen "freight prepaid" şerhiyle de teyit edildiğini, yükün Haydarpaşa Limanı'na geldiğini öğrenen davacının, aracı finans kurumu olan ... Türk Özel Finans Kurumu A.Ş'ye ödeme yükümlülüğünü yerine getirerek emre yazılı konişmentoyu ciro ve teslim ile devralarak malları teslim almaya yetkili hale geldiğini, konişmento ve ordinoyu teslim acentesi olan davalı İda Ulus. Nak. ve Tic. Ltd. Şti'ye teslim eden davacıya "taşımanın aktarma ile yapıldığını, yük için yeni bir konişmento düzenlendiğini, yükün diğer davalı ...Ulus. Nak. ve Tic. Ltd. Şti'den alınacağını" bildirerek malı teslim etmediğini, kendi elindeki konişmentoda "Freight Prepaid" kaydı bulunmadığını bildiren davalı ... Ulus. Nak. ve Tic. Ltd. Şti'ye mükerrer bir navlun ve masraf ödenmek zorunda kaldığını ileri sürerek, 9.233 USD'nın 07.11.2003 tarihinden itibaren faiziyle birlikte davalılardan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı İda Ulus. Nak. ve Tic. Ltd. Şti. vekili ve davalı ...Ulus. Nak. ve Tic. Ltd. Şti. vekili, ayrı ayrı davanın reddini istemiştir.
Diğer davalı, yanıt vermemiştir.
Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda alınan bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, davalı Guangdong Shengea Industrıal And Tradıng co. Ltd'ye İzafeten Acentesi İda Uluslararası Taş. ve Dış Tic. Ltd. Şti. hakkında açılan davanın reddine, diğer davalılar hakkında açılan davanın kabulüne dair verilen kararın davacı vekili ile davalı İda Ulus. Nak. ve Tic. Ltd. Şti. ve ...Ulus. Nak. ve Tic. Ltd. Şti. vekilince temyizi üzerine karar Dairemizce onanmıştır.
Davalı ...Ulus. Nak. ve Tic. Ltd. Şti. vekili, bu kez karar düzeltme isteminde bulunmuştur.
Dosyadaki yazılara, mahkeme kararında belirtilip Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere göre, ...Uluslararası Nak. ve Tic. Ltd. Şti. vekilinin HUMK’nın 440. maddesinde sayılan hallerden hiçbirisini ihtiva etmeyen karar düzeltme isteğinin reddi gerekir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, ...Uluslararası Nak. ve Tic. Ltd. Şti. Vekilinin karar düzeltme isteğinin HUMK’nın 442. maddesi gereğince REDDİNE, alınması gereken 52,40 TL karar düzeltme harcı peşin ödenmiş olduğundan yeniden alınmasına yer olmadığına, 3506 sayılı Yasa ile değiştirilen HUMK'nın 442/3. maddesi hükmü uyarınca, takdiren 228,00 TL para cezasının karar düzeltilmesini isteyen ...Uluslararası Nak. ve Tic. Ltd. Şti'den alınarak Hazine’ye gelir kaydedilmesine, 06/06/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy