MAHKEMESİ:TİCARET MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen davada Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 06/12/2011 gün ve 2011/130-2011/93 sayılı kararı onayan Daire’nin 22/11/2013 gün ve 2012/4013-2013/21214 sayılı kararı aleyhinde davacı asil tarafından karar düzeltilmesi isteğinde bulunulmuş ve karar düzeltme dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dosya için düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacı vekili, müvekkilinin halka açık olan ve hisse senetleri ....'da işlem gören ..... Polyester San. A.Ş'nin %1,57 hissesinin sahibi olduğunu, şirket yönetim kurulu üyeleri olan davalıların, ....'nın sahip olduğu .....A.Ş. hisselerinin sermaye artırımına katılmayarak hisse adedini azaltmak ve kalan hisseleri düşük bedel ile .... A.Ş. ile ortaklık yapan ... şirketine satmak suretiyle, küçük hissedarların zararına neden olduklarını, yönetim kurulunun hukuka aykırı ve danışıklı işlemleri nedeni ile şirket mal varlığının eksildiğini ve hisse değerlerinin düştüğünü ileri sürerek, 10.000 TL tazminatın yönetim kurulu üyesi olan davalılardan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılar vekili, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece davacının aktif dava ehliyetinin bulunmadığı gerekçesiyle, davanın reddine dair verilen kararın davacı vekilince temyizi üzerine karar Dairemizin 2012/4013 E, 2013/21214 K sayılı ilamıyla onanmıştır.
Davacı asil karar düzeltme isteminde bulunmuştur.
Dosyadaki yazılara, mahkeme kararında belirtilip Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere göre, davacı asilinin HUMK’nın 440. maddesinde sayılan hallerden hiçbirisini ihtiva etmeyen karar düzeltme isteğinin reddi gerekir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı asilinin karar düzeltme isteğinin HUMK’nın 442. maddesi gereğince REDDİNE, alınması gereken 52,40 TL karar düzeltme harcı peşin ödenmiş olduğundan yeniden alınmasına yer olmadığına, 3506 sayılı Yasa ile değiştirilen HUMK'nın 442/3. maddesi hükmü uyarınca, takdiren 228,00 TL para cezasının karar düzeltilmesini isteyenden alınarak Hazine’ye gelir kaydedilmesine, 27/06/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy