MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen davada ...(Kapatılan) 37. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 02/04/2013 gün ve 2012/70-2013/39 sayılı kararı onayan Daire’nin 14.02.2014 gün ve 2013/12368-2014/2641 sayılı kararı aleyhinde davalı ...Ş. vekili ve Fer’i müdahil vekili tarafından karar düzeltilmesi isteğinde bulunulmuş ve karar düzeltme dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dosya için düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacı vekili, müvekkilinin ... ... Şubesinde 22.11.1999 tarihinde 13.514 TL tutarlı hesap açtıklarını, banka çalışanlarının yönlendirmesi ile ... hesabına havale edildiğini, banka yöneticileri hakkında ceza davası açıldığını ileri sürerek, anılan miktarın faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
Feri müdahil vekili, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, davacının davalı bankanın ... Şubesinde hesap açtığı, çalışanların yönlendirmesi ile ... hesabına havale edildiği, banka yöneticileri hakkında ceza davası açıldığı, davalının zarardan sorumlu olduğu gerekçesiyle, davanın kabulüne, 13.514 TL'nin 22.11.1999 tarihinden itibaren avans faiziyle birlikte davalıdan tahsiline dair verilen karar davalı banka vekili ve feri müdahil vekili tarafından temyizi üzerine Dairemizin 14.02.2014 tarihli kararı ile onanmıştır.
Davalı ...Ş. vekili ve Fer’i müdahil vekili karar düzeltme isteminde bulunmuştur.
1- Dosyadaki yazılara, mahkeme kararında belirtilip Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere göre, davalı ...Ş. vekili ve fer’i müdahil ... vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan ve HUMK'nın 440. maddesinde sayılan hallerden hiçbirisini ihtiva etmeyen karar düzeltme isteğinin reddi gerekmiştir.
2- Davalı bankanın 5411 sayılı Kanunun 140'ncı maddesi uyarınca harçtan muaf olmasına rağmen yazılı şekilde harçtan dolayı sorumlu tutulması doğru görülmemiş olup davalı banka vekili ve ... vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile kararın bu yönden bozulması gerekmekte ise de anılan yanlışlığın düzeltilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden mahkeme hükmü Dairemizin 14.02.2014 gün ve 2013/12368 E. 2014/2641 K sayılı ilamı ile onanmış ise de yerel mahkeme kararının harç ve yargılama gideri yönünden düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ...Ş. vekili ve fer’i müdahil ... vekilinin sair karar düzeltme isteğinin reddine, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı ...Ş. vekili ve fer’i müdahil ... vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile yerel mahkeme kararının hüküm bölümünde davalı bankaya harç yükleyen 2 numaralı bendin hüküm fıkrasından tamamen çıkarılarak yerine “Davalı ...Ş. harçtan muaf olduğundan davalının harç ile sorumlu tutulmamasına”, yine 3. nolu bendin hüküm fıkrasından tamamen çıkarılarak yerine “davacı tarafından yatırılan toplam 200.70 TL peşin harcın karar kesinleştiğinde ve istem halinde davacıya iadesine" cümlelerinin hüküm fıkrasına yazılmasına ve ayrıca 5 nolu bendin de hüküm fıkrasından tamamen çıkarılarak yerine, “Davacı tarafça yapılan 200.70 TL harcın çıkarılarak kalan 1.418.35 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine” cümlesinin konulmasına, kararın düzeltilmiş işbu hali ile ONANMASINA, ödediği karar düzeltme harcının isteği halinde karar düzeltme isteyen davalı ...ye iadesine, fer'i müdahil harç ve cezadan muaf olduğundan harç ve ceza alınmasına mahal olmadığına, 11.09.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy