MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen davada .... Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 11/02/2014 tarih ve 2012/590-2014/82 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacı vekili, davacının ... Gıda Yağ San. Tic. A.Ş'nin %43 hissedarı olduğunu, şirketin maddi açıdan sıkıntıya düşmesi sebebiyle davalı ile şirket hisse devir sözleşmesi yapıldığını, müvekkilinin sahibi olduğu toplam 4500 adet hissenin 29.09.2011 tarihinde davalıya devredildiğini, devrin şirketin yönetim kurulunca 03.10.2011 tarihinde kabul edildiğini, pay defterine işlendiğini, davalının şirket hisse devri sözleşmesinin 1., 2., 5. ve 8. maddelerindeki yükümlülüklerini yerine getirmediğini, davalının akde aykırılığı nedeni ile kendisine devredilen hisseleri iade etmesi gerektiğini ileri sürerek; davalının uhdesinde bulunan şirket hisselerinin müvekkiline iadesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, iddia, savunma, bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre, davalı tarafın, Şirket Hisse Devri Sözleşmesinin 1, 2, 5 ve 8. maddeleri ile yükümlendiği yükümlülükleri yerine getirmediği gerekçesiyle; davanın kabulüne, dava dışı Gündüz Gıda Yağ Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin 4.500 adet 45.000,00 TL nominal değerindeki şirket pay defterine 29.09.2011 tarih ve 13 kayıt numarası ile kaydedilen davalı ...'ya ait payların davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiştir.
Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına, taraflar arasında düzenlenen şirket hisse devri sözleşmesinde davalının sözleşmede yazılı şartları yerine getirmediği takdirde devraldığı hisseleri davacıya devredeceği ve davalı tarafından ödenen tutarın kendisine 12 ay içinde ödeneceği düzenlenmekle birlikte, sözleşmedeki davalının ödediği tutarın iadesine yönelik bu hükme istinaden davalının bir talebinin ya da karşı davasının bulunmamasına göre, davalı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddi ile kararın onanmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 2.472,45 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davalıdan alınmasına, 12/11/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy