bozmaya uyularak verilen 13/04/2017 tarih ve 2017/91-2017/91 D. İş sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi karşı taraf (alacaklı) vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
İhtiyati haciz kararına itiraz eden (borçlu) vekili, borcun 15/12/2014 tarihinde yakıtı direkt sağlayan ödenmiş olmakla konusu kalmayan borç ile ilgili ihtiyati haciz kararı verilmesinin hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek, ihtiyati haciz kararının kaldırılmasını talep etmiştir.
Karşı taraf (alacaklı) vekili, borçlunun üçüncü kişi olan ve alacaklı durumda bulunmayan şirkete yaptığı ödemenin kendilerini bağlamadığını ve borcun devam ettiğini savunarak, itirazın reddini istemiştir.
Mahkemece Dairemiz bozma ilamına uyularak yapılan yargılamaya göre; davacı yanca ödeme yapıldığı, fatura düzenlendiği, bu ödeme gereğince tarafından davacıya ait gemi üzerindeki seferden men kararının kaldırıldığı, ihtiyati haciz kararı verilmesine dayanak oluşturan borcun itfa edilip edilmediğinin ihtilaflı hale geldiği, davacı ve davalının iddialarının esaslı yargılamayı gerektirdiği, ancak davacı tarafından sunulan bilgi ve belgelere göre borcun ödendiğine dair yaklaşık bir gerçekliğin ortaya çıktığı, bu durumda da ihtiyati haciz kararına dayanak sebebin ortadan kalktığı gerekçesiyle 05.01.2016 tarihinde konan ve daha sonra teminata kaydırılan ihtiyati haciz kararının kaldırılmasına, karar kesinleştiğinde yatırılan teminatın iadesine, ihtiyati haciz isteyenin talebinin kabulü ile yatırmış olduğu teminatın iadesine ve itiraz eden (borçlu) yararına vekalet ücreti ödenmesine karar verilmiştir.
Kararı, karşı taraf (alacaklı) vekili temyiz etmiştir.
Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, karşı taraf (alacaklı) vekilinin bütün temyiz itirazları yerinde değildir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, karşı taraf (alacaklı) vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, istek halinde aşağıda yazılı 165,40 TL harcın temyiz edene iadesine, 20/09/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy