MAHKEMESİ: İSTANBUL BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 16. HUKUK DAİRESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
Taraflar arasında görülen davada Edirne 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 14.03.2017 tarih ve 2016/532 E. - 2017/190 K. sayılı kararın taraf vekilleri tarafından istinaf edilmesi üzerine, istinaf istemlerinin reddine-kabulüne dair İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16. Hukuk Dairesi'nce verilen 25.02.2020 tarih ve 2017/4054 E. - 2020/445 K. sayılı kararın duruşmalı olarak Yargıtayca incelenmesi davacı-karşı davalı vekili tarafından istenmiş, UYAP sistemi üzerinden 08.12.2021 ve 09.12.2021 tarihlerinde taraf vekilleri tarafından verilen asıl ve karşı davadan feragat dilekçeleri de dikkate alınarak, dosyanın incelemesinin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Dava, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri nitelikte olduğundan davadan feragat hüküm kesinleşinceye değin yapılabilir ve karşı tarafın kabulüne bağlı olmadığı gibi yapıldığı anda kesin hükmün sonuçlarını doğurur. Asıl davacının ve karşı davacının vekilleri marifetiyle asıl ve karşı davadan feragatlerine ilişkin beyanları davaya son veren taraf işlemi niteliğinde olup, asıl ve karşı davacı vekillerinin dosyada bulunan vekaletnamelerinde feragate ilişkin yetkilerinin bulunduğu anlaşılmakla HMK’nın 310/3. maddesi uyarınca dosyanın temyiz incelemesi yapılmaksızın asıl ve karşı davadan feragate ilişkin ek karar verilmek üzere Bölge Adliye Mahkemesine tetkiksiz iade edilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, dava dosyasının asıl ve karşı davadan feragate ilişkin ek karar verilmek üzere HMK’nun 310/3. maddesi uyarınca İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16. Hukuk Dairesi'ne TETKİKSİZ İADESİNE, ödediği peşin temyiz harcının isteği halinde temyiz eden davacı-karşı davalıya iadesine, 20/12/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.