MAHKEMESİ:TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
Taraflar arasındaki davadan dolayı Trabzon Asliye Ticaret Mahkemesi’nce bozmaya uyularak verilen 09.09.2021 gün ve 2019/229 E. - 2021/371 K. sayılı hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Dava, menfi tespit istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
Davacı vekili tarafından temyiz kanun yoluna başvurulmuşsa da, gerekçeli kararın davacının diğer vekili Av. ...’e 04/10/2021 tarihinde usulüne uygun olarak tebliğ edildiği, Av. ... tarafından 04/10/2021 tarihinde davacının vekilliğinden çekildiğinin dosyaya beyan edilerek kararın ve çekilme dilekçesinin davacı asıla tebliğinin talep edildiği, mahkeme kararı ve çekilme dilekçesinin davacının diğer vekili Av. ...’a 13/10/2021 tarihinde ve ayrıca davacı asıla Teb. Kanunu 35 maddesine göre 18/11/2021 tarihinde tebliğ edildiği, davacı vekili Av. ... tarafından temyiz dilekçesinin 01/11/2021 tarihinde mahkemeye sunulduğu anlaşılmaktadır. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 41/1 maddesi “Belli bir işi takipten veya savunmadan isteği ile çekilen avukatın o işe ait vekalet görevi, durumu müvekkiline tebliğinden itibaren onbeş gün süre ile devam eder.”, yine 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 11 maddesi “Vekil vasıtasıyla takip edilen işlerde tebligat vekile yapılır. Vekil birden çok ise bunlardan birine tebligat yapılması yeterlidir. Eğer tebligat birden fazla vekile yapılmış ise, bunlardan ilkine yapılan tebliğ tarihi asıl tebliğ tarihi sayılır.” hükümlerini içermektedir. Bu durumda, davacı vekili Av. ...’in vekilliği davacının diğer vekili Av. ...’a çekilme dilekçesinin tebliğ tarihi olan 13/10/2021 tarihinde tebliğinden itibaren onbeş gün süre ile devam ettiği gibi, yine Av. ...’e yapılan mahkeme kararı tebliğ işlemi geçerli bir tebligattır. Dosya içerisinde davacı vekili Av. ...’in daha önce vekillikten çekildiğine dair bilgi bulunmadığından ve 04/10/2021 tarihinde davacı vekili Av. ...’e yapılan tebligat geçerliliğini koruduğundan davacının diğer vekilinin en geç 19/10/2021 tarihinde kararı temyiz etmesi gerekmekte olup, süresinden sonra 28/10/2021 tarihinde yapılan temyiz isteminin süreden reddi gerekir. Bu itibarla, süresinde yapılmayan temyiz istemiyle ilgili olarak İlk Derece Mahkemesi tarafından karar verilebileceği gibi, 01.06.1990 gün ve 3/4 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca, Yargıtay tarafından da temyiz isteminin reddine karar verilebileceğinden davacı vekilinin temyiz isteminin süre yönünden reddine karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz isteminin süreden REDDİNE, ödediği peşin temyiz harcının isteği halinde temyiz eden davacıya iadesine, 13/12/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.