MAHKEMESİ: İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi
(İlk Derece Mahkemesi sıfatıyla)
SAYISI: 2023/2 Esas, 2023/6 Karar
HÜKÜM: Davanın açılmamış sayılması
Taraflar arasındaki tespit davasından dolayı yapılan yargılama sonunda Bölge Adliye Mahkemesince davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiştir.
Bölge Adliye Mahkemesi kararının davacı asıl tarafından temyiz edilmesi üzerine Dairemizin 13.12.2023 tarihli ve 2023/5716 E., 2023/7350
K. sayılı kararıyla onanmasına karar verilmiştir.
Davacı asıl tarafından kararın düzeltilmesi istemi üzerine Dairemizin 22.04.2024 tarihli 2024/2272E., 2024/3070 K. sayılı kararıyla Bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra Yargıtay tarafından 6100 sayılı Kanun uyarınca yapılan temyiz incelemesi sonucunda verilen kararlara karşı tarafların karar düzeltme hakkı bulunmadığından davacı asılın karar düzeltme isteği niteliğini taşıyan başvurusunun reddine ve idari para cezasına karar verilmiştir.
Davacı asıl bu kez Yargıtay kararı sonrası vermiş olduğu dilekçe ile Hukuk Genel Kurulu dosyayı incelemesi gerekirken karar düzeltme talebi olarak baz alınarak kendisine kesilen para cezasının haksız olduğunu, bu nedenler gözetilerek yargılamanın yenilenmesi talebinde bulunarak lehe karar verilmesini talep ettiği dilekçe üzerine Bölge Adliye Mahkemesince 19.11.2024 ek karar ile davacı asılın talebinin reddine kesin olarak karar vermiştir.
Davacı asıl bu ek kararı temyiz etmiş olmakla; Tetkik Hâkimi tarafından hazırlanan rapor dinlendikten sonra dosyadaki belgeler incelenip gereği düşünüldü:
Bölge Adliye Mahkemesince verilen ek karar; kesinleşmiş karara karşı verilen yargılamanın yenilenmesi talebinin reddine ilişkin olup, 6100 sayılı Kanun / HMK'nın 375. maddesi gereği verilen karar kanun hükümlerine uygun olduğundan temyiz isteminin reddi ile söz konusu kararın onanması gerekir.
KARAR
Açıklanan sebeple;
Bölge Adliye Mahkemesince verilen19.11.2024 tarihli ek kararın ONANMASINA,
Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
Alınmadığı anlaşılan 615,40 TL temyiz ilam harcı ile 3.033,70 TL temyiz başvuru harcının temyiz eden davacıdan alınmasına,24.03.2025 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.