MAHKEMESİ :İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 44. Hukuk Dairesi
SAYISI :2023/252 Esas, 2025/884 Karar
HÜKÜM :İstinaf başvurusunun esastan reddine
İLK DERECE MAHKEMESİ :Lüleburgaz 1. Asliye Hukuk Mahkemesi
SAYISI :2022/172 E., 2022/332 K.
Bölge Adliye Mahkemesi kararı davacı vekili tarafından temyiz edilmekle; temyiz şartı ve diğer usul eksiklikleri yönünden yapılan ön inceleme sonucunda, temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten ve
Tetkik Hâkimi tarafından hazırlanan rapor dinlendikten sonra dosyadaki belgeler incelenip gereği düşünüldü:
KARAR
I. DAVA
Davacı vekili dava dilekçesinde; davalının, müvekkiline ait TÜRKPATENT nezdinde 2014/14661, 2015/026 75... /... sayı ile tescilli patent haklarına ihlal oluşturan ürünleri izinsiz olarak sattığını ileri sürerek adı geçenin eylemlerinin patent hakkına tecavüz ile haksız rekabet teşkil ettiğinin tespitine, önlenmesine ve durdurulmasına karar verilmesini talep etmiştir.
II. CEVAP
Davalı vekili cevap dilekçesinde; dava konusu ürünleri fatura karşılığında başka bir firmadan satın alındığını, davacının işbu davayı açmakta kötüniyetli olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
III. İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI
İlk Derece Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile davanın kısmen kabulüne, patent hakkına tecavüz davasına yönelik istemlerin kabulüne, haksız rekabet şartlarının oluşmaması ve davacının haksız rekabetin oluştuğuna yönelik dosyaya herhangi bir delil sunmaması nedeni ile bu talep yönünden davanın reddine karar verilmiş, hüküm, davacı vekilince istinaf edilmiştir.
IV. İSTİNAF
Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı davacı vekili tarafından davanın reddine ilişkin kısma yönelik istinaf isteminde bulunulması nedeni ile bu taleple sınırlı olarak yapılan inceleme sonucunda; optik dükkanı bulunan davalının, dava dışı firmadan sadece 15 adet faturalı ürün satın aldığı ve Mahkemece yapılan tespit sırasında bu ürünlerin tümünün davalının adresinde bulunduğu, gözlüklerin İlçe Sağlık Müdürlüğü ürün takip sistemine kayıtlı olduğunun anlaşıldığı, davalı satıcının farklı tedarikçilerden aldığı yüzlerce gözlüğün patentli olduğunu bilmesinin mümkün olmadığı, bilmesi gerektiğinin de ileri sürülemeyeceği, bu durumda davalının ticari dürüstlüğe aykırı davrandığının ve haksız rekabette bulunduğunun kabul edilemeyeceği, haksız rekabetin reddine yönelik gerekçenin düzeltilmesi gerektiği gerekçesi ile davacı vekilinin istinaf başvurusunun kabulüne, İlk Derece Mahkemesi kararının kaldırılmasına, yeniden hüküm kurulmasına, davanın kısmen kabulüne, davalının eylemlerinin, davacı şirketin patent hakkına tecavüz teşkil ettiğinin tespitine, ihlalin önlenmesine ve durdurulmasına, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılmasına, davacının haksız rekabete ilişkin taleplerinin reddine karar verilmiş, hüküm, davacı vekilince temyiz edilmiştir.
V. TEMYİZ
A. Dava ve Hukuki Nitelendirme
Dava, patent hakkına tecavüz ile haksız rekabetin tespiti, önlenmesi, durdurulması ve sonuçlarının ortadan kaldırılması istemlerine ilişkindir.
B. Değerlendirme ve Gerekçe
İlk Derece Mahkemesince verilen karara yönelik olarak yapılan istinaf başvurusu üzerine 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (HMK) 355. vd. maddeleri kapsamında yöntemince yapılan inceleme sonucunda Bölge Adliye Mahkemesince esastan verilen nihai kararda, dosya kapsamına göre saptanan somut uyuşmazlık bakımından uygulanması gereken hukuk kurallarına aykırı bir yön olmadığı gibi aynı Kanun'un 369/1 hükmü ve 371. maddesinin uygulanmasını gerektirici nedenlerin de bulunmamasına göre usul ve yasaya uygun Bölge Adliye Mahkemesi kararının onanmasına karar vermek gerekmiştir.
VI.SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın HMK'nın 370/1 hükmü uyarınca ONANMASINA, aynı Kanun'un 372. maddesi uyarınca işlem yapılmak üzere dava dosyasının İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine, 23.03.2026 tarihinde kesin olarak oy birliğiyle karar verildi.