(2863 S. K. m. 65) (765 S. K. m. 29)
Dava: 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa muhalefetten sanıklar Mustafa, Mehmet ve Metin'in yapılan yargılanmaları sonunda; sanıkların 2863 sayılı Kanunun 65/a; TCK. nun 59/2. maddeleri gereğince sanığın 1'er yıl 8'er ay ağır hapis ve 1.625.000'er lira ağır para cezasıyla mahkumiyetlerine, dair; İstanbul Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesinden verilen 20.11.1996 gün ve 1996/75 Esas,1996/228 Karar sayılı hükmün süresi içinde duruşmalı olarak Yargıtay'ca incelenmesi sanıklar vekili tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bozma isteyen tebliğnamesi ile 16.6.1997 tarihinde daireye gönderilmekle, incelenerek gereği görüşüldü:
Karar: Bozma ilamında belirtildiği üzere sanıkların Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 9.4.1977 gün ve 9776 sayılı genel kararıyla tescilli olan İstanbul 1 Nolu Koruma Kurulunun 29.9.1993 gün ve 4960 sayılı kararıyla da III. Koruma gurubu içerisinde olduğu saptanan suça konu korunması gerekli taşınmaz Kültür Varlığı binayı düzenledikleri ve adı geçen kurula verdikleri restorasyon projesinin onaylanmasını beklemeden yetkisiz Belediye Fen İşlerinden aldıkları karara dayanarak yıktıkları anda müsnet suçun tüm unsurlarıyla oluştuğu, Kurulun sonradan yıkılan yerle ilgili Restitüsyon projesini onaylamasına rağmen inşaatın bu projeye uygun yapılmaması durumunun yeni ve ayrı bir suç oluşturacağı cihetle tebliğnamedeki 1 Nolu bozma düşüncesine iştirak edilmemiştir.
Yapılan duruşmaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere; mahkemenin soruşturma sonuçlarına uygun şekilde oluşan inanç ve takdirine, incelenen dosya içeriğine göre, sanıklar vekilinin yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarını reddine;
Ancak:
Suç tarihine göre sanıklara fazla ağır para cezası tayini,
Sonuç: Yasaya aykırı ise de; bu cihetin yeniden duruşma yapılmaksızın CMUK. nun 322. maddesine göre düzeltilmesi mümkün bulunduğundan, sanıklara tayin olunan temel ağır para cezalarının 1.200.000'er liraya ve sonuç ağır para cezalarının 1.000.000'ar liraya indirilmesi suretiyle, hükmün tebliğnamedeki düşünceye uygun olarak DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 29.09.1997 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy