(2863 S. K. m. 65) (765 S. K. m. 59) (647 S. K. m. 6)
Dava: 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet suçundan sanık Hikmet Keskin'in yapılan yargılanması sonunda, 2863 Sayılı Kanunun 65, TCK. nun 59 ve 647 Sayılı Kanunun 6. maddeleri gereğince 10 ay ağır hapis cezasıyla mahkumiyetine dair Amasya Ağır Ceza Mahkemesinden verilen 22.6.2000 gün ve 2000/66 Esas, 2000/123 Karar Sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığının onama isteyen 12.7.2001 tarihli tebliğnamesi ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği görüşüldü:
Karar: İnşai faaliyetin, mahiyet ve kapsamı itibariyle taşınmaz kültür varlığına zarar verdiğinin kabulü gerekirken, isabetsiz bilirkişi raporuna uyularak 2863 Sayılı Kanunun 65. maddesinin a yerine b bendinin uygulanması sonucu sanığa eksik ceza hükmolunması isabetsizliği sanık aleyhine temyiz bulunmadığından bozma nedeni sayılmamıştır.
Sonuç: Toplanan deliller karar yerinde incelenip sanığın suçunun sübutu kabul, oluşa ve soruşturma sonuçlarına uygun şekilde vasfı tayin, cezayı azaltıcı sebebin niteliği takdir kılınmış, savunması inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş, incelenen dosyaya göre verilen hükümde bir isabetsizlik görülmemiş olduğundan sanığın suçun unsurlarının oluşmadığına yönelen ve yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün istem gibi ONANMASINA, 26.09.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy