(765 S. K. m. 30, 59, 81, 503, 522)
Dava: Dolandırıcılık suçundan sanık Umut Tokiçin'in yapılan yargılanması sonunda, TCK. nun 503/1, 522, 59 (2 kez) ve 81/1-3. maddeleri gereğince on üç ay on bir gün hapis ve 30.855.555 lira ağır para cezasıyla mahkumiyetine dair Erzurum 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nden verilen 16.10.2001 gün ve 1999/309 Esas, 2001/869 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığının düzeltilerek onama isteyen 16.04.2003 tarihli tebliğnamesi ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği görüşüldü:
Karar: Gerekçeli karar başlığında, sanığın, şikayetçi Fuat Ersin'e yönelik işlediği suç tarihinin 20.9.1996, Ramazan Akçakaya'ya yönelik suç tarihinin ise 11.11.1996 olarak mahallinde düzeltilmesi mümkün görülmüştür.
Şikayetçi Fuat Ersin'den elde edilen haksız menfaatin 22.000.000 lira yerine 20.000.000 lira olarak kabulü suretiyle temel ağır para cezasının eksik tayini ve bu haksız menfaatin suç tarihi itibariyle günün ekonomik koşullarına, paranın satınalma gücüne ve yerleşik uygulamaya göre normal yerine pek hafif kabulü keza aynı cins suçtan infaz edilmiş mahkumiyetinin olduğu gözetilmeyerek TCK. nun 522. maddesi ile indirim yapılması ve önceki cezasının infaz tarihi itibariyle koşulları gerçekleştiği halde TCK. nun 81/2-3 maddesinin uygulanmaması suretiyle, eksik ceza tayini sanığa karşı temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
Yapılan duruşmaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin soruşturma neticelerine uygun şekilde oluşan inanç ve takdirine, incelenen dosya içeriğine göre sanığın 647 Sayılı Yasanın lehe hükümlerinin uygulanması, 4616 Sayılı Yasanın uygulanması gerektiğine ilişen ve yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine;
Ancak; hükümden sonra 10 Şubat 2003 gün ve 25020 Mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren 4806 sayılı Kanunun 1. maddesiyle değişik TCK. un 30. maddesinin 2. fıkrası gereğince para cezalarında bin lira küsurunun atılmasında zorunluluk bulunması,
Sonuç: Bozmayı gerektirmiş ise de; bu cihetin yeniden duruşma yapılmaksızın CMUK. nun 322 nci maddesine göre düzeltilmesi mümkün bulunduğundan sanığa hükmedilen ağır para cezalarının içtimaı ile sonuç ağır para cezasının 30.855.000 lira olarak belirlenmesi suretiyle eleştiri dışında sair yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükmün tebliğnamedeki düşünceye uygun olarak düzeltilerek ONANMASINA, 16.09.2003 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy