MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Resmi belgede sahtecilik
5271 sayılı CMK’nin 231/8-son cümlesi uyarınca, 28.02.2007 olan suç tarihinden hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının kesinleştiği 20.09.2013 tarihine kadar bazı kesintilerle dava zamanaşımı süresinin işlediği, bu tarihten sonra denetim süresi içinde işlenen kasıtlı suçtan dolayı verilen mahkûmiyet hükmü nedeniyle ihbar üzerine dosyanın yeniden ele alındığı, böylelikle hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının kesinleştiği 20.09.2013 tarihinden, deneme süresi içinde ikinci suçun işlendiği 05.05.2016 tarihine kadar dava zamanaşımının durduğu gözetilerek yapılan incelemede;
Sanık hakkında 10 YR 318 plakalı araç için düzenlenen motorlu araç trafik belgesi, tescil belgesi ve plakaların sahte olarak düzenlenmesi nedeniyle resmi belgede sahtecilik suçundan açılan kamu davasında mahallinde hüküm kurulması mümkün görülmüş, suça konu vekaletnamenin fotokopi olduğunun anlaşılması karşısında belge aslının ele geçmediği, aldatma niteliğinin tespit edilemeyeceği cihetle tebliğnamedeki 2 numaralı bozma düşüncesine kısmen iştirak edilmemiştir.
Sanık hakkında bozma öncesi verilen 26.06.2008 tarihli kararda hapis cezasının 5237 sayılı TCK'nin 51.maddesi gereğince ertelenmesine karar verildiği, 5320 sayılı Kanun'un 8/1. maddesi gereğince halen uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK'nin 326/son maddesi uyarınca bozmadan önce verilen hükmün yalnızca sanık tarafından temyiz edilmiş olması nedeni ile erteleme hükmünün kazanılmış hak teşkil ettiğinin gözetilmemesi,
Yasaya aykırı, sanığın temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Kanun'un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken, 1412 sayılı CMUK'nin 321.maddesi uyarınca BOZULMASINA, ancak yeniden duruşma yapılmasını gerektirmeyen bu hususun 5320 sayılı Kanun'un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK'nin 322.maddesi uyarınca düzeltilmesi mümkün bulunduğundan, hüküm fıkrasının 2. bendinin sonuna "5320 sayılı Kanun'un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK'nin 326/son maddesi uyarınca, kazanılmış hak gözetilerek, hükmolunan hapis cezasının TCK'nin 51. maddesi uyarınca ertelenmesine" şeklinde bir paragraf eklenmesi suretiyle, diğer yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 30.06.2021 tarihinde oy birliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy