(6762 S. K. m. 3) (3095 S. K. m. 2) (818 S. K. m. 41)
Dava: Taraflar arasındaki davanın İzmir 13. Asliye Hukuk Mahkemesince görülerek verilen 23.12.1999 tarih ve 1998/583-1999/1068 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dava dosyası için Tetkik Hakimi Salih Çelik tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, davalıların yaptığı kazı çalışmaları sırasında kepçe ile müvekkili şirkete ait yer altı kablolarına hasar verdiğini ileri sürerek 229.697.776 liranın reeskont faiziyle tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı şirket vekili ve diğer davalı, davanın reddini istemişlerdir.
Mahkemece; iddia, savunma, toplanan kanıtlar, benimsenen bilirkişi raporu doğrultusunda davalıların yaptığı çalışma sırasında zararın meydana geldiği, davalı Adnan'ın iddiasının doğru olduğunu beyan ettiği, 229.697.776 lira hasar meydana geldiği gerekçeleriyle davanın kabulü ile bu miktarın yasal faiziyle tahsiline karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
Dava, haksız eylemden kaynaklanan tazminat istemine ilişkindir.
Haksız eylem, davalı şirkete ait kepçe ile ika edilmiş olup, TTK.nun 3. maddesi uyarınca tacirin her türlü eyleminin ticari iş niteliği taşımasına, bu durumda istem gibi reeskont oranında faize hükmedilmek gerekirken, hiçbir gerekçe ve tartışma ortaya konmadan yasal faize hükmedilmesi doğru olmamış, kararın bu nedenle davacı şirket yararına bozulmasına karar vermek gerekmiş ise de, yapılan yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, HUMK.nun 438/7.maddesi uyarınca hükmün, aşağıdaki şekilde düzeltilerek onanması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazının kabulü ile kararın hüküm bölümünün 1.bendinde yer alan yasal faizi kelimelerinin çıkartılarak yerine 1.1.2000 tarihine kadar reeskont oranında faizi, bu tarihten tahsil tarihine kadar 3095 sayılı Yasanın 2/3.maddesini değiştiren 4489 sayılı yasa hükmünde yazılı oranda faizi ibarelerinin yazılmasına, hükmün düzeltilmiş bu haliyle ONANMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 28.09.2000 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy