(CMR m. 2, 17) (6762 S. K. m. 1301) (1086 S. K. m. 284)
Dava: Taraflar arasında görülen davada İstanbul Asliye 7. Ticaret Mahkemesi'nce verilen 11.12.2000 tarih ve 1998/102 - 2000/1236 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi duruşmalı olarak davalılar vekilleri tarafından istenmiş olmakla, duruşma için belirlenen 25.09.2001 günde davalı Ulustrans Uluslararası Nak. T.A.Ş. gelip, davacı ve diğer davalı avukatları tebligata rağmen gelmediğinden, temyiz dilekçesinin de süresinde verildiği anlaşıldıktan ve duruşmada hazır bulunan taraf avukatı dinlenildikten sonra, duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakılmıştı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi Hüseyin Ulus tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, dava dışı Aksa AŞ tarafından İngiltere'den ithal edilen ve müvekkiline nakliyat poliçesi ile sigortalı dizel motor emtiasının, davalı Ulustrans A.Ş. tarafından taşınması sırasında sürücünün hatalı yönetimi sonucu özel bir oto ile çarpışması sonrası aracın devrilmesi yüzünden uğradığı hasar bedelinin müvekkili tarafından sigortalısına ödendiğini ileri sürerek, işlemiş faiziyle birlikte 13.590.418.000.-TL.sının, taşıyıcının CMR sigortacısı olan davalı sigorta şirketi poliçe limitiyle sınırlı sorumlu olmak üzere faiziyle davalılardan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı sigorta şirketi vekili, davacı poliçesinin rizikodan sonra düzenlendiğini, taşıyıcı sürücüsünün kusurlu olmadığını, ve sorumluluklarının poliçe limiti ile sınırlı olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
Davalı Ulustrans A.Ş. vekili, zamanaşımının dolduğunu, davacı poliçesinin rizikodan sonra düzenlendiğini ve fahiş istemde bulunulduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, toplanan deliller ve yaptırılan bilirkişi incelemeleri sonucuna göre, icra takibi ile zamanaşımının kesildiği, olayla ilgili poliçenin abonman poliçesine bağlı olarak düzenlendiği, davalı tarafın kusurlu davranışı sonucu kazanın meydana geldiği ve zarardan davalıların sorumlu olduğu gerekçesiyle, asıl alacak 10.065.466.674.-TL.sına dava tarihinden itibaren faiz yürütülmek üzere 12.993.732.329.-TL.sının faiziyle davalılardan tahsiline karar verilmiştir.
Kararı, davalılar temyiz etmiştir.
1- Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan ve yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2- Dava, karayoluyla uluslararası taşıma sırasında emtiada oluşan zararın tazmini istemine ilişkindir. Mahkemece, bilirkişi raporuna dayanılarak hüküm kurulmuş; ancak tazminat hesabı yapılırken, tam zayi olan motorların fatura değerlerinin üzerine %10 masraf ilave edilmesinin gerekçesi ne mahkeme kararında, ne bu karara dayanak yapılan bilirkişi raporunda, ne de bu raporun atıfta bulunduğu ekspertiz raporunda açıklanmamış, bu konudaki davalı itirazları cevaplanmamıştır.
Öte yandan, tam zayi olan motorlardan beher motor için tenzil edilen 10.000.000.-'ar TL tutarındaki sovtaj bedelinin azlığına dair davalı savunma ve itirazları da cevaplanmış değildir. Davalı taraf bu motorların her birinin 455 kg olduğunu ve hurda değerlerinin daha çok olması gerektiğini belirtmektedir. Bilirkişiler bu konuda da bir açıklama getirmemişlerdir.
Mahkemece, belirtilen hususlardaki davalı itirazlarını cevaplar şekilde bilirkişilerden ek rapor alınması ve ortaya çıkacak duruma göre işlem yapılarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi yerinde görülmediğinden kararın bu nedenle davalılar yararına bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda 1 numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalıların sair temyiz itirazlarının reddine, 2 numaralı bentte açıklanan nedenlerle kararın davalılar yararına BOZULMASINA, 100.000.000.-TL duruşma vekillik ücretinin davacıdan alınarak davalı Ulustrans Uluslararası Nak. T.A.Ş.ye verilmesine, ödedikleri temyiz peşin harcın istekleri halinde temyiz edenlere iadesine, 25.09.2001 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy