(1479 S. K. ek. m. 6)
Dava: Taraflar arasında görülen davada Ankara Asliye 5. Ticaret Mahkemesi'nce verilen 1.2.2001 tarih ve 2000/958-2001/31 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Salih Çelik tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, (Ankara 7. İş Mahkemesine) açtığı dava ile davalı bankanın müvekkilinin hesaplarına eksik faiz tahakkuk ettirdiğini, bunun üzerine daha önce Ankara 2. İş Mahkemesine açtıkları ve sonuçlanan davada, faiz talebinin başlangıcında yaptıkları hata nedeniyle ek dava açmak zorunda kaldıklarını ileri sürerek, 208.219.294 lira ek faiz alacağının tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
Ankara 7. İş Mahkemesince, görevsizlik kararı verilmiş olup, onama ile kesinleşmesi üzerine dosyanın gönderildiği Ankara Asliye 5. Ticaret Mahkemesince, 1479 sayılı Kanunun 70. maddesi uyarınca davanın İş Mahkemelerinin görevine girdiği, zira uyuşmazlığın yasanın Ek. 6. maddesinden kaynaklandığı gerekçesiyle, dava dilekçesinin görev yönünden reddine, karar kesinleştiğinde olumsuz görev uyuşmazlığının halli için dosyanın Yargıtay özel Dairesine GÖNDERİLMESİNE karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nun Ek 6. madde hükmüne ilişkin olarak, Y.İ.B.H.G.K'nca, 22.3.2002 tarih ve 2000/2-2002/1 sayı ile;
1-Bağ-Kur ile münasebeti olan bankalar, kurum adına tahsil ettikleri sigorta primlerini ve her ne nam altında olursa olsun kuruma olan diğer borçlarını Bağ-Kur hesaplarına 15 gün içinde ve tam olarak intikal ettirmedikleri taktirde, gecikilen süreyle orantılı olarak, devlet bankalarının asgari bir yıllık vadeli mevduata ödedikleri faizi de kuruma öderler, maddesi uyarınca, Bağ-Kur'un sadece bankadan faiz talep etmeleri için açılacak bu tür davalara İş Mahkemelerinin bakacağına,
2-Bağ-Kur ile münasebeti olan bankalar, kurum adına tahsil ettikleri sigorta primlerini ve her ne nam altında olursa olsun kuruma olan diğer borçlarını Bağ-Kur hesaplarını 15 gün içinde ve tam olarak intikal ettirmedikleri taktirde kurum ile olan anlaşmalardan ve diğer kanunlarda kayıtlı haklarından doğan alacaklarını, tazminatlarını başkaca bir husus katmadan istemeleri halinde veya bu alacakları ve tazminat talepleri ile birlikte gecikilen süreyle orantılı olarak devlet bankalarının asgari bir yıllık vadeli mevduata ödedikleri faizi ile birlikte dava yoluyla talep etmeleri halinde bu tür davalara genel mahkemelerce bakılacağına, karar verilmiştir.
Somut olayda, dava dilekçesindeki iddianın ileri sürülüş biçiminin yukarıdaki sonuçlardan ikincisine uyduğu dikkate alınarak, mahkemece, esasa girilip,sonucuna göre karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 6.5.2002 tarihinde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy