(1163 S. K. m. 98, 81) (6762 S. K. m. 435)
Taraflar arasında görülen davada Elazığ Asliye 2. Hukuk Mahkemesi'nce verilen 05.06.2001 tarih ve 2000/756-2001/357 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı hazine vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Ali Orhan tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacı Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı vekili, davalılar tarafından kurulan SS.Sarıgül ve Çevre Köyleri Sulama Kooperatifi'nin 2000 yılı genel kurul toplantısının yapılmadığını ileri sürerek, kooperatifin feshi ve tasfiyesine karar verilmesini istemiştir.
Davalılar Zeytin ve Ahmet, Kooperatifler Kanunu'nun 45 ve anasözleşmenin B2.Maddelerinin kooperatifin fesih ve tasfiyesinin değil, yöneticilerinin hukuki ve cezai sorumluluğuna yönelik olduğunu, kooperatifin başkanı Fuat Kaya'nın 3 yıl önce öldüğünü savunarak, davanın reddini istemişlerdir.
Davalı Hakkı, 02.10.1997 tarihinde başkan yardımcılığı görevinden istifa ettiğini, kendisine husumet yönetilmeyeceğini savunmuştur.
Yargılama sırasında davalılar Hakkı, Zeytin, Ahmet ve Fayık, kooperatifin 2000 yılı genel kurulunun da yapıldığını beyan etmişlerdir.
Mahkemece, kooperatifin 1999 yılına kadar tüm genel kurul toplantılarını düzenli olarak yaptığı gerekçesiyle, davanın REDDİNE karar verilmiştir.
Kararı, davacı Bakanlık vekili temyiz etmiştir.
Dava, kooperatifin genel kurul toplantısı yapmadığı iddiasıyla açılmış, fesih ve tasfiye ilişkindir.
Kooperatifler Kanunu'nun 98. maddesinin yollaması ile Kooperatiflerde de uygulanması gereken TTK'nun 435. maddesine göre, kooperatifin genel kurulu toplanmaz durumunda ise ilgili bakanlığın istemi üzerine mahkemece, kooperatife durumunu kanuna uygun hale getirmesi için elverişli bir süre verilmesi ve buna rağmen durum düzeltilmez ise, ancak o zaman feshine karar verilmesi gerekir.
Somut olayda fesih ve tasfiyesi istenen davalı kooperatifin organsız kaldığı ve genel kurullarını yapamaz durumda olduğu iddia edilmemiş, sadece en son olarak 2000 yılı genel kurul toplantısının yapılmadığı ileri sürülmüştür. Kooperatifler Kanunu'nun 81. maddesi ve davalı kooperatif anasözleşmenin 120. maddesine göre, fesih isteminde bulunabilmek için kooperatifin üst üste 3 yıl olağan genel kurul toplantısının yapılmamış olması gerekmektedir. Feshi ve tasfiyesi istenen davalı kooperatifin daha önceki genel kurul toplantılarının yapıldığı ve dava konusu edilen 2000 yılı olağan genel kurul toplantısı da yargılama sırasında 01.06.2001 tarihinde yapılarak durum düzeltilmiş olması karşısında, mahkemece bu gerekçeyle davanın reddedilmesi gerekir iken, yazılı gerekçeyle reddedilmiş olması sonucu itibariyle doğru görülmekle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile hükmün değişik bu gerekçeyle onanması gerekmiştir.
Sonuç:Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile kararın HUMK'nun 438/son madde ve fırkası gereğince değişik gerekçe ile ONANMASINA, 28.01.2002 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy