(6762 S. K. m. 52)
Dava: Taraflar arasında görülen davada Gölcük Asliye Hukuk Mahkemesi'nce verilen 26.11.2002 tarih ve 2000/864 - 2002/1185 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi duruşmalı olarak davalı vekili tarafından istenmiş olmakla, duruşma için belirlenen 23.09.2003 günde davacı avukatı Metin İ. gelip, davalı avukatı tebligata rağmen gelmediğinden, temyiz dilekçesinin de süresinde verildiği anlaşıldıktan ve duruşmada hazır bulunan taraf avukatı dinlenildikten sonra duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakılmıştı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi Ayşe Altun tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, müvekkilinin 18.01.1975 tarihinden itibaren "İŞERİ CAM" adı altında cam işi yaptığını, davacının yerleşik ve kayıtlı isminden yararlanmak isteyen davalının "İŞERİ CAM" ismini kullanmak suretiyle haksız rekabette bulunduğunu ileri sürerek, iltibasın ve haksız rekabetin önlenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, müvekkilinin, babası Hasan İ. üzerine kayıtlı işyerini "Murat Cam" tanıtımı ile 1981 yılından beri kullandığını, davacının da 1988 yılından beri "İ... İnşaat Camı ve Nakliyecilik" olarak soyadını ticaret ünvanında kullandığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece dosya kapsamına göre, aynı ilçede faaliyet gösteren taraflardan davacının "İşeri Cam" adı altında uzun yıllardır cam ticareti yaptığı ve aynı ismi ticaret siciline tescil ettirdiği, davalının da uzun yıllardır "Murat Cam" adı altında cam ticareti yaptığı ve bu isim ile tanındığı halde sonradan "İ... Sebil Pen Cam" ticareti adı altında ticaret ünvanını kaydettirdiği, işyerine ait araçta "İ... Cam Ticaret" kısmını büyük harflerle yazdırarak davacıya ait unvan ile iltibasa neden olacak şekilde kullanmak suretiyle haksız rekabette bulunduğu gerekçesiyle, davalının davacı tarafından kullanılan İşeri Cam Ticaret Ünvanını iltibasa neden olacak şekilde kullanmak suretiyle haksız rekabete yol açtığının kabulü ile davalının "İşeri Cam" ibaresini kullanmasının önlenmesine karar verilmiştir.
Karar, davalı vekilince temyiz edilmiştir.
1-Davacı vekili, davacının tescilli İŞERİ CAM ünvanının davalı tarafından haksız olarak kullanıldığını ileri sürerek, iltibasın ve haksız rekabetin önlenmesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı Murat İ., ticari işletmesini İ... Sebilpen Cam Ticareti ünvanı ile 07.09.2000 tarihinde ticaret siciline tescil ettirmiştir. 13.01.1975 tarihinde İ... Cam Ticareti ünvanı ile ticaret siciline tescil edilen davacı, davalının ticaret sicilinde tescilli ticaret ünvanının terkinini istememiş, sadece iltibasın ve haksız rekabetin önlenmesini istemiştir. TTK.nun 52 nci maddesi uyarınca hukuken var olan bir hakkın fiilen kullanılması engellenemez. Ticaret ünvanına tecavüzde bulunulduğunu iddia eden davacının, davalının ünvanındaki İŞERİ kelimesinin ticaret sicilinden terkinini istemeden, fiili durumun ortadan kaldırılmasını isteyemeyeceği düşünülmeden, yazılı gerekçe ile davanın kabulü doğru görülmemiş, hükmün bu nedenle davalı yararına bozulması gerekmiştir.
2-Bozma sebep ve şekline göre davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına karar vermek gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda ( 1 ) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davalı yararına BOZULMASINA, ( 2 ) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 23.09.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy