(6762 S. K. m. 1301) (2918 S. K. m. 85, 86)
Dava: Taraflar arasında görülen davada Nazilli Asliye 2.Hukuk Mahkemesi'nce verilen 12.11.2002 tarih ve 2001/305 - 2002/548 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Ata Durak tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Karar: Davacı sigortacının TTK.nun 1301 nci maddesi hükmüne dayalı olarak davalı taraf aleyhine rücu davası sonucunda mahkemece, teknik arızadan meydana gelen kazanın mali sorumluluğunun işleten sıfatıyla davalıya yüklenemeyeceği gerekçesiyle, davanın reddine dair tesis edilen hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, kasko sigorta sözleşmesinden kaynaklanan alacağın rücuan tahsili istemine ilişkindir. Karayolları Trafik Kanunu'nun 85 ve 86 ncı maddelerinin açık hükmü uyarınca, bir motorlu aracın işletilmesi bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, işleten, kendisinin veya eylemlerinden sorumlu tutulduğu kişilerin kusuru bulunmaksızın ve araçtaki bir bozukluk kazayı etkilemiş olmaksızın, kazanın bir mücbir sebepten veya zarar görenin veya bir üçüncü kişinin ağır kusurundan ileri geldiğini ispat eder ise sorumluluktan kurtulur. Somut olayda, dava konusu kazanın, davalı tarafa ait aracın freninin patlamasından kaynaklandığı, başka bir anlatımla, teknik arızanın olay üzerinde % 100 oranında etkili olduğu tespit edilmiştir. Hatta davalı sürücü dahi bakımsız ve eski olan bu aracı kullanmak istememiş, bir süre sonra da dava konusu araç kullanımdan kaldırılmıştır. Bu durum karşısında mahkemece, araçtaki bozukluk ve bakımsızlığın neden olduğu hasar bedelinden bu aracın işleteninin sorumlu bulunduğu gözetilmeksizin yazılı gerekçelerle davanın reddine karar verilmesi doğru olmamış, bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davacı sigorta şirketi yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 06.10.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy