(1086 S. K. m. 275, 440)
Dava: Taraflar arasında görülen davada Sakarya Asliye 3. Hukuk Mahkemesi'nce verilen 12.03.2002 gün ve 2000/633 - 2002/77 sayılı kararı onayan Daire'nin 16.01.2003 gün ve 2002/8432 - 2003/272 sayılı kararı aleyhinde davalılar vekili tarafından karar düzeltilmesi isteğinde bulunulmuş ve karar düzeltme dilekçesinin süresi içinde verildiği de anlaşılmış olmakla, dosya için düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Davacılar vekili, müvekkillerinden Kubilay'ın davalı kooperatifteki altı üyeliğinden beşini diğer davacılara devrettiğini, ancak davalının üyelikleri kabul etmediğini, ayrıca tedbir kararı olmamasına rağmen 22.08.2000 tarihli genel kurulun yapıldığını öne sürerek, müvekkillerinin üyeliklerinin tespitini ve genel kurulda alınan kararların iptalini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davacı Kubilay dışındaki davacıların aktif dava ehliyetleri bulunmadığını savunmuş, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacı Kubilay'ın tek üyeliği olduğu ve tedbir kararının kooperatife, genel kuruldan önce tebliğ edilememiş olduğu gerekçeleri ile dava reddedilmiştir.
Kararı, davacılar vekili temyiz etmiş, Dairece karar onanmıştır.
Bu defa davacılar vekili karar düzeltme isteminde bulunmuştur.
Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere davacının, davalı kooperatif üyeliğine alınmamasına ilişkin 20.05.1994 tarih 17 sayılı yönetim kurul kararında, kooperatife 5 hisse ile üye alındığına dair bir ibarenin yer almamış olmasına davacının davalı kooperatife 20.05.1994 tarihinde üye olmasına karşın dosyaya sunulan ve davacı delilerinden birini oluşturan üye kayıt defterinin ilgili sahifelerinin fotokopilerinde davacının 1991 yılından itibaren üyelik aidatı ödemelerini yansıtan kayıtların, davacı tarafça makul bir açıklamasının yapılmamış olmasına, davalı kooperatifçe davacıya gönderilen 15.12.1999 tarihli ihtarname içeriğinde davacının 30.10.1999 tarihine kadar ödemesi gereken 19.524.000.000 TL ile 01.10.1999 tarihine kadar ödendiği ifade edilen 16.100.000.000 TL'na yönelik olarak davalı kooperatifin kesin bir kabulü yer almayıp kayıtlarda ödemelerin gözükmediği ifade edilerek başlangıcından bu yana borç durumun tespiti için davacının 30 gün içinde makbuzları sunmasının istendiği anlaşılmakta olup, mahkemece yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucunda alınan bilirkişi raporunda, makbuzlara itibar edilemeyeceğinin tatminkar bir şekilde açıklanmış olmasına, davacının, yapılan genel kurullara ilişkin hazirun cetvellerinde kooperatifte 6 hisse sahibi olduğunu yansıtan bir kayda rastlanmamakta olmasına ve dosyanın kül halinde değerlendirilmesinden davacı vekilinin karar düzeltme istemlerinin, HUMK'nun 440 ncı maddesine uygun olmadığı sonucuna varılarak, reddi gerekmiştir.
Sonuç: Yukarda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin yerinde görülmeyen karar düzeltme istemlerinin REDDİNE, aşağıda yazılı bakiye 4.120.000 lira karar düzeltme harcının ve 3506 sayılı yasa ile değiştirilen HUMK. nun 442/3. madde hükmü uyarınca takdiren 86.700.000. lira para cezasının karar düzeltilmesini isteyenden alınarak hazineye gelir kaydedilmesine, 11.07.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy