(6762 S. K. m. 1301) (1086 S. K. m. 225)
Dava: Taraflar arasında görülen davada Kadıköy Asliye 1.Hukuk Mahkemesi'nce verilen 17.10.2002 tarih ve 2002/73 - 2002/1166 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davalı H. tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Deniz Biltekin tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Karar: Davacının, TTK. nun 1301 nci madde hükmüne dayalı olarak davalılar aleyhine açtığı rücu davası sonucunda, mahkemece davanın kısmen kabulü ile 956.250.000.-TL. nin davalılardan faizi ile tahsiline dair verilen karar, davalı H. tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, davacı şirkete kasko sigorta poliçesiyle sigortalı araçta oluşan hasar bedelinin rucüen tazmini istemine ilişkindir. Davalı H. süresinde verdiği 11.02.2003 tarihli cevap dilekçesinde, yetki itirazında bulunulmuş, mahkemece davalının ya da vekilinin hazır olmadığı oturumda yetki itirazının reddine karar verilmiş, karar adı geçen davalıya tebliğ edilmemiştir. Yetki itirazını hadise şeklinde inceleyen mahkemenin verdiği yetki itirazının reddine dair kararın, HUMK. nun 225 nci maddesi uyarınca davalıya tebliği ile esasa ilişkin cevaplarını ve kanıt listesini sunması için süre verilmesi gerekirken, belirtilen usul kuralına aykırı davranılması doğru görülmemiş, kararın mümeyyiz davalı yararına bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle mümeyyiz davalı Hasan Görgülü'nün temyiz itirazlarının kabulü ile kararın bu davalı yararına BOZULMASINA, temyiz harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına mahal olmadığına, 23.02.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy