(1086 S. K. m. 440, 442) (559 S. KHK. Geç. m. 2)
Dava: Taraflar arasında görülen davada Hatay Asliye 3. Hukuk Mahkemesi'nce verilen 12.09.2003 gün ve 2002/355-2003/442 sayılı kararı onayan Daire'nin 28.09.2004 gün ve 2003/12589-2004/8983 sayılı kararı aleyhinde davacı vekili tarafından karar düzeltilmesi isteğinde bulunulmuş ve karar düzeltme dilekçesinin süresi içinde verildiği de anlaşılmış olmakla, dosya için düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, 559 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin geçici 2. maddesi ile anonim şirketlerin sermayelerini 5 milyar liraya tamamlamaları gerektiği yolundaki yükümlülüklerini yerine getirmeleri için en son 31.12.1998 tarihine kadar süre tanındığı halde müvekkilinin ortağı olduğu davalı şirketin bu yükümlülüğünü yerine getirmediğini ileri sürerek, davalı anonim şirketin münfesih olduğunun tespitine, durumun ticaret siciline tesciline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili, usulüne uygun artırıldığını belirterek, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemenin uyduğu bozma kararı uyarınca yaptığı araştırma sonucu davanın reddine dair verdiği kararının Dairemizce onanması üzerine, davacı vekili bu kez karar düzeltme isteminde bulunmuştur.
Dosyadaki yazılara, mahkeme kararında belirtilip Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere göre, davacı vekilinin HUMK. nun 440. maddesinde sayılan hallerden hiçbirisini ihtiva etmeyen karar düzeltme isteğinin reddi gerekir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin karar düzeltme isteğinin HUMK. nun 442. maddesi gereğince REDDİNE, alınmadığı anlaşılan 22.90 YTL. karar düzeltme harcının ve 3506 sayılı yasa ile değiştirilen HUMK. nun 442/3. madde hükmü uyarınca, takdiren 125.00YTL. para cezasının karar düzeltilmesini isteyenden alınarak Hazine'ye gelir kaydedilmesine, 28.01.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy