(6762 S. K. m. 1301) (1086 S. K. m. 91)
Dava: Taraflar arasında görülen davada Beyoğlu Asliye 2. Hukuk Mahkemesi'nce verilen 18.12.2003 tarih ve 2003/64-2003/627 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Berkant Şengel tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Karar: Davacının TTK.nun 1301 nci maddesi hükmüne dayalı olarak davalı taraf aleyhine açtığı rücu davası sonucunda mahkemece davanın reddine dair tesis edilen hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1- Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin yerinde görülmeyen ve aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2- Ancak, davacı vekili, 07.10.2003 tarihli celsede dava konusu alacağı davalılardan Ş Sigorta A.Ş'nin ödediğini, bu davalı hakkındaki davadan feragat ettiğini, diğer davalı yönüyle davaya devam edilmesi gerektiğini bildirmiştir. Yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucu sigortalı araçtaki gerçek zararın da ödenen miktar altında kaldığı anlaşılmıştır. Dava edilen alacak ödenmiş olmakla, davalı Şerafettin U hakkında açılan dava, asıl alacak bakımından konusuz kalmıştır. O halde, mahkemece, anılan davalı bakımından davaya devam edilip, ödemenin hangi tarihte yapıldığının tespit edilerek, davacının faiz, yargılama masrafları ve vekalet ücreti talepleri hakkında olumlu, ya da olumsuz bir karar verilmemesi doğru görülmemiş, hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarda ( 1 ) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, ( 2 )numaralı bentlerde açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, kararın davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 22.11.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy