(554 S. KHK. m. 48, 50)
Dava: Taraflar arasında görülen davada Konya Asliye 1. Ticaret Mahkemesi'nce verilen 24.12.2003 tarih ve 2000-508-2003/712 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Gürkan Gençkaya tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, davalının daha sonra mahkeme kararı ile iptal edilen tescilli endüstriyel tasarımına dayanarak, aldırdığı ihtiyati tedbir kararı ile tenekecilik yapan müvekkilinin 07.10.1998 - 09.06.2000 tarihleri arasında teneke oluk ve dirsek üretimini ve satışını engellediğini ileri sürerek, (500.000.000.-)'er TL maddi ve manevi tazminatın davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, endüstriyel tasarımın (4) metrelik oluk için olduğunu, (3,75) metrelik oluk üretmeyi sürdüren davacının zararının söz konusu olmadığın savunmuştur.
Mahkemece, iddia, savunma ve dosyadaki belgelere göre, davacının haksız olarak uygulanan tedbir döneminde eksik imalat yapması nedeniyle zararının bulunduğu, haksız tedbir nedeniyle manevi sıkıntıya düştüğü, ceza kovuşturmasına uğradığı gerekçesiyle, davanın kısmen kabulü ile, 489.309.804.TL. maddi ve 500.000.000.TL. manevi tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davalı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 39.422.000 lira temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 13.12.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy