(4721 S. K. m. 769) (6762 S. K. m. 874)
Dava: Taraflar arasında görülen davada Kadıköy Asliye 7. Hukuk Mahkemesi'nce verilen 22.03.2005 tarih ve 2004/42-2005/149 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili ile davalılar vekilleri tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Deyiş C. tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, Kalamış ve Fenerbahçe Yat Limanları içindeki marinada bulunan M/4 Salihan isimli teknenin 1987 tarihinden bu yana sahibinin bulunamadığını, teknenin davalı tarafından satıldığını, sahibi bulunmayan teknenin hazineye devrinin gerektiğini ileri sürerek satışın iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı Tek-Art A.Ş. vekili, M/4 Salihan isimli teknenin, müvekkilinin işletmeciliğini yaptığı marine sahası içinde bulunduğunu, sahibinin tespit edilemediğini, bakım ve muhafazasını yaptıklarını, MK. 769 ve 770. maddeleri gereğince ilan yapmak suretiyle Data İletişim ... Ltd. Şti'ne sattıklarını savunarak, davanın reddini istemiştir.
Dahili davalı vekili, dava ile ilgilerinin bulunmadığını savunmuştur.
Mahkemece, iddia, savunma toplanan kanıtlar ve tüm dosya kapsamına göre, gemi siciline kayıtlı olmayan dava konusu tekne satışının iptalinin MK. 769 ve devamı maddelerine göre değil, TTK. nun 4. kitabında düzenlenen 874 ve devamı maddeleri gereğince değerlendirilmesi gerektiği kanaatine varılarak mahkemenin görevsizliğine, dosyanın görevli ve yetkili Deniz İhtisas Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verilmiştir.
Kararı, taraf vekilleri temyiz etmiştir.
Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillere gerektirici sebeplere göre, davacı vekili ve davalılar vekilinin bütün temyiz itirazları yerinde değildir.
Sonuç: Yukarda açıklanan nedenle, davacı vekili ve davalılar vekilinin temyiz itirazının reddi ile usul ve kanuna uygun hükmün ONANMASINA, davacı taraf harçtan muaf olduğundan bu konuda karar verilmesine yer olmadığına, aşağıda yazılı bakiye 01.90 YTL harcın temyiz eden davalılardan ayrı ayrı alınmasına, 25.01.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy