(818 S. K. m. 44)
Dava: Taraflar arasında görülen davada Kadıköy Asliye 2. Ticaret Mahkemesi'nce verilen 26.09.2005 tarih ve 2003/861-2005/643 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Ramazan Ö. tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Karar: Davacı, hamili olduğu 925.000.000.TL. bedelli, hamiline yazılı ve davalı finans kurumu tarafından verilmiş çekin karşılıksız çıktığını, keşidecisinin kimlik ve diğer bilgilerinin sahte olduğunu, oysa davalı finans kurumuna sorduğunda keşidecinin güvenilir olduğunun söylendiğini, keşideci hakkında şikayetçi olduğunu, bu olay nedeniyle iflas ettiğini, psikolojisinin ve hayat düzeninin bozulduğunu ileri sürerek, çek bedeli 925.000.000 lira maddi ve 7.500.000.000.TL. manevi tazminatın 15.03.2000 tarihinden itibaren temerrüt faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davacının asıl borçlu hakkında yasal girişimlerde bulunmasının gerektiğini, müvekkilinin kusurlu olmadığını ve manevi tazminatın fahiş olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece; iddia, savunma, toplanan deliller ve benimsenen bilirkişi raporuna göre, tarafların %50'şer oranında karşılıklı kusurlu oldukları ve işlemiş faiz bakımından harç yatırılmadığı gerekçeleriyle, davanın kısmen kabulüyle, 462.500.000.TL. maddi tazminatın dava tarihinden itibaren temerrüt faiziyle davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
Kararı, davacı temyiz etmiştir.
Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına ve faiz başlangıç yönünden de bir temyiz itirazında bulunulmamış olmasına göre, davacının tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacının tüm temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 1.90 YTL harcın temyiz edenden alınmasına, 25.01.2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy