(1086 S. K. m. 7) (556 S. KHK. m. 71)
Taraflar arasında görülen davada Ankara Asliye 2. Ticaret Mahkemesi'nce verilen 12.03.2003 gün ve 2003/69-2003/142 sayılı kararın Yargıtay'ca tetkiki davalı TPE vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içerisinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Gürkan G. tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve bütün belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacı vekili, müvekkili şirketin TV anteni ile ilgili tasarımını tescil ettirdiğini, davalının aynı tasarımı taklit ederek, davalı enstitüye başvurduğunu ve müvekkili şirketin başvurusunun daha eski günlü olmasına rağmen, davalı adına aynı tasarımın 3.1.2000 gününde tescil edildiğini ileri sürerek, davalı TPE Başkanlığı Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu'nun 20.09.2000 gün ve T-270 no.lu kararının iptal edilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılar davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, asıl davanın kabulüne karşı davanın reddine dair verilen karar Dairemizin 03.12.2002 gün 2002/11861-11229 sayılı kararı ile bozulmuş, mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılama sonunda, davacının kamuya sunu tarihinin davalıdan önce olduğu gerekçesiyle, asıl davanın kabulüne, karşılık davanın reddine karar verilmiştir.
Karar, davalı T.Patent Enstitüsü vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1- Dava, YİDK. kararının iptali istemine ilişkindir.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 20.11.2003 tarih ve 537 sayılı kararı ile Ankara'da Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi kurulmuş olup, 556 SKHK. nin 71. maddesinde bu Yasa Hükmünde Kararnamede ön görülen tüm davalarda görevli Mahkemenin Adalet Bakanlığı'nca kurulacak ihtisas mahkemeleri olduğu belirtilmiştir. Mahkemelerin görevi, temyiz dahil, yargılamanın her aşamasında dikkate alınacağından, mahkemece görevsizlik kararı verilerek, dosyanın görevli Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne gönderilmesini temin amacıyla, kararın bozulması gerekmiştir.
2- Bozma sebep ve şekline göre davalı Türk Patent Enstitüsü vekilinin temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına karar vermek gerekmiştir.
Yukarda 1 numaralı bentte açıklanan sebeplerle kararın BOZULMASINA, 2 numaralı bentte açıklanan sebeplerle davalı Türk Patent Enstitüsü vekilinin temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 06.02.2006 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy