(1163 S. K. m. 23)
Dava: Taraflar arasında görülen davada Malatya 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce verilen 8.3.2006 tarih ve 2001/169 - 2003/330 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, müvekkili ile davalı arasında yapılan 1.2.1997 tarihli taahhütnameye göre, davalının inşa edeceği binadan iki adet dükkanın 1.250,00.- YTL. bedelle müvekkiline satıldığını, müvekkilinin edimini yerine getirdiğini, daha sonra davalının müvekkilinden arsa payı adı altında 10.000,00.- YTL. daha talep ettiğini, davalının bu talebinin iyiniyet kurallarına aykırı olduğunu, dükkanların 1.10.1997 tarihinde teslim edilmesi gerekirken teslim edilmediğini ileri sürerek, dükkanların mülkiyetinin müvekkiline ait olduğunun tespitine, geç teslime dayalı olarak şimdilik 2.000,00.- YTL.'nin davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre, davacının davalı kooperatifin üyesi olduğu, 1163 sayılı Kooperatifler Yasasının 23. maddesi uyarınca, ortakların hak ve vecibeler eşit oldukları, kooperatif yöneticilerinin kooperatif ve ortaklarını sorumluluk altına alacak serbestliğe sahip olmadıkları, yasaya aykırı sözleşme nedeniyle, davacının geç teslime dayalı olarak tazminat talep edemeyeceği gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, 14.02.2008 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy