(6762 S. K. m. 366, 367)
Dava: Taraflar arasında görülen davada Kemer Asliye Hukuk Mahkemesi'nce verilen 05.04.2007 tarih ve 2003/213-2007/173 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi duruşmalı olarak davalı vekili tarafından istenmiş olmakla, duruşma için belirlenen 25.03.2008 gününde davacılardan Faruk Tuncel ve davalı avukatı Hüseyin Çelik gelip, diğer davacılar ve müdahiller tebliğe rağmen gelmediğinden, temyiz dilekçesinin de süresinde verildiği anlaşıldıktan ve duruşmada hazır bulunan davacı ile davalı vekili dinlenildikten sonra, duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakılmıştı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi Yaşar Arslan tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Karar: Davacılar vekili, müvekkillerinin toplam %50 paydaşı bulundukları davalı şirketin organsız kaldığını ileri sürerek, TTK. nun 367. maddesi uyarınca belirlenecek gündemle genel kurulun olağanüstü toplantıya çağrılmasına izin verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı şirket davaya cevap vermemiştir.
Müdahiller Mustafa Nergiz ve Sait Nergiz vekili davanın reddini savunmuş, 2003/236 esas sayılı dava sonucunun beklenmesini, şirketin idari ve mali işlerini yürütme yetkisinin müvekkillerine verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, toplanan kanıtlara ve ilgili dava dosyaları kapsamına göre, kesinleşen dava sonucu davacıların geçerli pay devri ile davalı şirkete ortak olduklarının sabit olduğu, 16.06.1999 tarihinden sonra şirket genel kurulunun toplanmadığı ve şirketin zorunlu organlarının bulunmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne, genel kurulun 3 ay içerisinde toplanması ve şirketin zorunlu organlarının seçilmesi yönünde Av. Feridun Çıtak'ın kayyım olarak görevlendirilmesine karar verilmiştir.
Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
Dava, davacıların toplam %50 oranında paydaş bulundukları ileri sürülen davalı şirketin en son 16.06.1999 tarihinde toplanan genel kurulunda üç yıllığına seçilen yönetim kurulunun ve bir yıl süreyle seçilen denetçilerin görev sürelerinin dolması nedeniyle şirketin organsız kaldığından söz edilerek TTK. nun 367. maddesi uyarınca zorunlu organlarının seçimi gündemiyle toplanmak üzere şirket genel kurulunun çağrılması konusunda davacılara izin verilmesi istemine ilişkindir.
TTK. nun 366. maddesi hükmünce, şirket sermayesinin en az 1/10 payına sahip ortağın yazılı talebi üzerine yönetim kurulu şirket genel kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmak zorundadır. İzleyen madde ile de, bu yöndeki talep yönetim kurulu ve denetim kurulunca yerine getirilmezse şirket merkezinin bulunduğu yer mahkemesinden genel kurulun toplantıya çağrılmasına yetki verilmesi istenebilir. Ancak, bu prosedürün işletilebilmesi için şirketin usulüne uygun seçilmiş, yetki ve görevi devam eden yönetim ve denetim organları bulunmalıdır.
Öte yandan, şirketin yasal zorunlu organlarından birinin mevcut olmaması veya genel kurulun toplanamaması halinde paydaşlardan veya şirket alacaklılarından birinin veya bakanlığın talebi üzerine mahkemece tanınacak uygun süre içerisinde durumun düzeltilmemesi halinde şirketin feshine karar verilir. Böyle bir talep görülürken mahkemece gereken önlemler alınabilir. Bu tedbirler arasında organsız kalan şirketi temsil etmek üzere kayyım atanması ve atanacak kayyımın eksiklikleri giderici önlemler tevessül ettirileceği kuşkusuzdur.
Şirketin zorunlu organlarının mevcut olmadığı nedenine dayanılarak TTK. nun 367. maddesine göre zorunlu organların oluşturulması için genel kurulu toplantıya çağrı izni istemiyle açılan böyle bir davanın dinlenilemeyeceği gözden kaçırılarak yazılı olduğu gibi karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davalı yararına BOZULMASINA, takdir edilen 550,00 YTL duruşma vekillik ücretinin davacılardan alınarak davalıya verilmesine, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 27.03.2008 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy