(4721 S. K. m. 2)
Dava: Taraflar arasında görülen davada İstanbul 4. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nce bozmaya uyularak verilen 21.10.2009 tarih ve 2009/103-2009/195 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Murat Azaklı tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, müvekkilinin 28.03.1997 tarihinde tescilli PREMİER markasının sahibi olduğunu, davalının da, 28.03.1997 tarihinde müvekkilinin markası ile iltibas yaratacak biçimde PRİMER markasını tescil ettirdiğini, müvekkilinin Türkiye çapında pazarlama ve dağıtım faaliyeti gösterdiği gibi tüm illerde bayileri bulunduğunu, davalının müvekkilinin markasının itibarından haksız şekilde yararlandığını ileri sürerek, davalı adına tescilli PRİMER markasının hükümsüzlüğüne karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, müvekkilinin markasının 28.03.1997 tarihinde tescil edildiğini, davacının sekiz seneyi aşkın bir süre sessiz kaldıktan sonra hükümsüzlük talep etmesinin MK.'nın 2. maddesi anlamında hakkın kötüye kullanılması olduğunu, markalar arasında iltibasın bulunmadığını ve davanın beş yıllık hak düşürücü süreden sonra açıldığını savunarak, davanın reddini talep etmiştir.
Mahkemece, Dairemizce verilen bozma kararına uyularak, davacının davalı markasının tescilinden yaklaşık 8 yıl sonra hükümsüzlük davası açması nedeniyle MK. 2. maddesi gereğince sessiz kalma yoluyla dava açma hakkını yitirdiği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına göre, davacı vekilinin bütün temyiz itirazları yerinde değildir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 2,80 TL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 27.06.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy