Mahkemesi:Sulh Ceza Mahkemesi
Suç : Taksirle yaralama
Hüküm : TCK'nın 89/1, 89/3-b, 62/1, 53/1. maddeleri gereğince mahkûmiyet
Taksirle yaralama suçundan sanığın mahkûmiyetine ilişkin hüküm, sanık müdafii tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Olay günü, gündüz vakti, idaresindeki yolcu minibüsü (dolmuş) ile, meskun mahalde, araç ve yaya trafiğinin iç içe yaşandığı çift yönlü caddede seyir halindeyken, olay mahalli dört yönlü kontrolsüz kavşağa yaklaştığı sırada, seyir yönüne göre ileride sağ taraftan kaplamaya girerek karşıdan karşıya geçmek için yolun bir bölümünü katetmiş olan 1957 doğumlu yayaya 40 metrelik fren izine rağmen duramayarak sol dikiz aynası ile kavşak başında çarpıp organlarından birinin işlevini yitirmesine neden olacak şekilde yaralanmasına sebebiyet veren eşit kusurlu sanık hakkında, kusur durumu, meydana gelen zararın ağırlığı, suçun işleniş biçimi, suçun işlendiği yer ve zaman ile temel ceza tayini için kanunda ön görülen cezanın alt ve üst sınır aralığı da dikkate alınarak teşdidin derecesinde isabetsizlik görülmediğinden; bozma öneren 1. görüşe iştirak edilmemiştir.
Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanık müdafinin sair temyiz itirazlarının reddine, ancak;
Taksirli suçlarda TCK'nın 53/1. maddesi uyarınca hak yoksunluklarına karar verilmeyeceğinin gözetilmemesi,Kanuna aykırı olup, hükmün bu nedenle 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi gereğince halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK'un 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA; ancak, yeniden yargılamayı gerektirmeyen bu hususta, aynı Kanunun 322. maddesi gereğince karar verilmesi mümkün bulunduğundan, aynı maddenin verdiği yetkiye istinaden; hüküm fıkrasının hak yoksunluğuna ilişkin 5. bendinin hükümden çıkartılması suretiyle, sair yönleri usul ve kanuna uygun bulunan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 28.10.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy