Mahkemesi :Sulh Ceza Mahkemesi
Suç : Trafik güvenliğini tehliye sokma
Hüküm : TCK'nın 179/2-3, 62/1, 53/1 maddeleri gereğince mahkumiyet
Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hüküm, sanık tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Gerekçeli karar başlığında suç tarihinin 15.05.2012 yerine, 05.05.2012 olarak yazılması; mahallinde düzeltilmesi mümkün yazım yanlışlığı olarak kabul edilmiştir.
Sanığın adli sicil kaydında bulunan Urla Sulh Ceza Mahkemesi'nin 31.03.2009 tarihli, 2009/55 esas ve 2009/164 karar sayılı, 30.04.2009 tarihinde kesinleşen 2565 sayılı Kanun'un 26, 5237 sayılı TCK'nın 51/3. maddeleri gereğince mahkumiyetine ilişkin ilamın tekerrüre esas olması itibarıyla TCK'nın 58/6. maddesinin uygulanması gerektiğinin düşünülmemesi ve tespit edilen alkol miktarı itibarıyla temel cezanın alt sınırdan uzaklaşılması suretiyle tayini gerektiğinin gözetilmemesi; aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanığın, sair temyiz itirazlarının reddine,ancak;
TCK'nın 53/1-c maddesinde belirtilen velayet, vesayet ve kayyımlığa ait hizmette bulunmaktan yoksun bırakılma güvenlik tedbirinin aynı maddenin 3. fıkrası uyarınca, sadece kendi alt soyu açısından koşullu salıverme süresine kadar uygulanabileceği, alt soy haricindeki kişiler yönünden ise, yoksunluğun, hapis cezasının infazına kadar devam edeceğinin gözetilmemesi,
Kanuna aykırı olup, hükmün bu nedenle 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi gereğince halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK'un 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA; ancak, yeniden yargılamayı gerektirmeyen bu hususta aynı Kanunun 322. maddesi gereğince karar verilmesi mümkün bulunduğundan, aynı maddenin verdiği yetkiye istinaden; hükmün 4.fıkrasındaki TCK'nın 53/1 maddesine ilişkin kısmın hükümden çıkartılarak "sanığın, TCK'nın 53. maddesinin 1. fıkrasının a,b,c,d,e bentlerinde belirtilen haklarından, mahkum olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar, kendi altsoyu üzerindeki, velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından ise 1-c bendindeki haklardan koşullu salıverilme tarihine kadar yoksun bırakılmasına" ibarelerinin eklenmesi suretiyle, eleştiriler dışında diğer yönleri usul ve kanuna uygun bulunan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 13/11/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy