(2004 S. K. m. 19, 126)
Dava: Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davalı vekilleri ve davacı A.A. Tarım Ör. San. Tic. A.Ş. vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 8.6.1990 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: 1 - Merci kararının ve bunun taalluk ettiği işin niteliği bakımından temyiz tetkikatının duruşmalı olarak yapılmasına HUMK. hükümleri müsait bulunmadığından bu yoldaki borçlu vekilinin duruşma isteğinin reddi oybirliğiyle kararlaştırıldıktan sonra işin esası incelendi.
2 - İİK.nun 126/1. fıkrasına göre, arttırma satıştan en az bir ay önce ilan olunur. Aynı kanunun müddetlerin başlaması ve bitmesini hükme bağlayan 19. maddesinde ay olarak tanzim edilen müddetin ayın kaçıncı günü işlemeye başlamış ise, biteceği ayın aynı gününde sona ereceği kayıtlıdır.
Olayda, satış ilanı ile ilk ihale günü arasında 126. maddeye uygun biçimde süre vardır. Merciin aksine düşüncesinde isabet yoktur. Bu durumda mercii sair fesih nedenleri üzerinde durmalıdır. Özellikle 3494 sayılı Kanunun 126. maddesinin 1. fıkrasını değiştiren yeni hükme göre ancak, ilan metnindeki esasa müessir olmayan maddi hataların ilanen düzeltilebileceği nazara alınmalı, keza ihaleyi fesat karıştırıldığı yolundaki iddia üzerinde durmalı, borçlu vekiline bu konuda ispat imkanı tanınmalıdır.
Sonuç: Taraf vekillerinin temyiz itirazı yukarıda yazılı nedenlerle yerinde görülmekle, merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle taraflar yararına İİK.nun 366. ve HUMK.nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 25.06.1990 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy