(2004 S. K. m.134)
Dava: Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 12.6.1991 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: Menkul ihalelerin feshi istemlerinde de uygulanması gereken İİKnun 134. maddesinin 2. fıkrasında tetkiki merciinin duruşma açarak ve taraflar gelmese dahi icap eden kararı vereceği belirtilmiştir. Merciin evrak üzerinde inceleme yaparak şikayeti ret etmesi hatalıdır. İhale şartnamesi hazırlanmadığı gibi satış ilanında satılan mahcuz malların önemli vasıfları, ayrı ayrı kıymetleri, ihaleye iştirak edeceklerin yatırmaları gereken teminat belirtilmemiştir. Ayrıca mahcuz mallar birlik arz etmediği halde satışların birlikte yapılmasını gerektiren nedenler açıklanmadan birlikte satışı da isabetsizdir. Bu nedenlerle şikayetin kabulüyle ihalenin feshine karar vermek gerekirken reddi usul ve yasaya aykırıdır.
Sonuç: Borçlu vekilinin temyiz itirazının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİKnun 366. ve HUMKnun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 12.02.1992 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy