(6762 S. K. m. 720)
Dava: Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekilleri tarafından istenmesi üzerine; bu işle ilgili dosya mahallinden Daireye 18.1.1993 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: TTK. nun 720/2. maddesi uyarınca; çekin muhataba ibraz edildiği, muhatap tarafından ibraz günü de gösterilmek suretiyle çekin üzerine yapılan bir beyanla anlaşıldığı takdirde hamil, borçlulara karşı müracaat hakkını kullanabilir. Dayanak çekin bankaya ibraz şerhi varsa da tarihi çek üzerinde belirtilmediğinden takip alacaklısı, borçluya yönelemez. Bankadan sorulmak suretiyle yasada açıklanan hususun giderilmesi söz konusu değildir. İtirazın kabulü gerekirken aksine düşünceyle borçlu isteminin reddine karar verilmesi isabetsizdir.
Sonuç: Borçlu vekilinin temyiz itirazının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenle İİK. nun 366. ve HUMK. nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 30.03.1993 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy