(2709 S. K. m. 46)
Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de;
Alacaklı takip talepnamesinde 17.10.2001 tarihinden itibaren Anayasanın 46/son maddesine göre %84 oranında faiz talep etmiştir. 3.10.2001 tarih ve 4709-18 sayılı yasayla değişik Anayasanın 46/son maddesinde kamulaştırmadan doğan alacaklarda kamu alacakları için öngörülen en yüksek faizin uygulanacağı belirtilmiştir. Mercice 17.10.2001 tarihinde yürürlüğe giren bu yasa gereği kamu alacakları için öngörülen en yüksek faizin Maliye Bakanlığından sorularak alacaklının bu tarihten itibaren talep ettiği faiz oranının anılan yasa koşullarına uygun olup olmadığı denetlendikten sonra oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi isabetsizdir.
Sonuç: Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile merci kararının yukarıda açıklanan nedenle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 02.07.2002 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy