(6762 S. K. m. 726) (2004 S. K. m. 33/A, 71, 170)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Alacaklı vekili tarafından çeke dayalı olarak kambiyo senetlerine mahsus yolla takibe geçilerek borçluya örnek 163 nolu ödeme emri tebliğ ettirilmiştir. Takibin kesinleşmesinden sonra, son olarak 14.09.2002 tarihinde borçlu adresine haciz işlemi için gidilmiş ve bu tarihten sonra borçlunun merciiye başvurduğu 24.03.2003 tarihine kadar zamanaşımını kesecek hiçbir işlem yapılmamıştır. Bu durumda TTK.nun 726. maddesinde çekler için öngörülen 6 aylık zamanaşımı süresi dolmuş olup, İİK.nun 170/b maddesi göndermesi ile aynı kanunun 71. maddesi uyarınca zamanaşımı itirazının kabulü ile İİK.nun 33/a maddesi gereğince icranın geri bırakılmasına karar verilmesi gerekirken, isteme yanlış yorum getirilerek yazılı gerekçe ile istemin reddi isabetsizdir.
Sonuç: Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 30.09.2003 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy