(2004 S. K. m. 71, 78) (6762 S. K. m. 726)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Borçluya 06.03.2003 tarihinde ödeme emri tebliğ olunmuştur. Alacaklı, İİK'nun 78/2. maddesinde belirtilen yasal 1 yıllık süre içerisinde 05.09.2003 tarihinde haciz ve muhafaza talebinde bulunmuştur. Anılan, işlem geçerli bir takip işlemi olduğundan zamanaşımı kesilmiştir. İcra dosyasında daha önce haczedilen mahcuzların anılan tarihte masraf verilmeden satışını istemesi bu durumda sonuca etkili görülmemiştir. İncelenen icra dosyasında alacaklının takip iradesini sürdürdüğü ve TTK'nun 726. maddesinde belirtilen 6 aylık süreyle icra dosyasının takipsiz bırakmadığı görülmüştür. Mahkemece, TTK'nun 726/1. maddesi gereğince takibin iptaline karar verilmesi doğru olmadığı gibi kabule göre de, somut olayda uygulanması gereken İİK'nun 71/son madde gereğince icranın geri bırakılması yerine takibin iptaline karar verilmesi isabetsizdir.
Mahkemece borçlunun diğer şikayet nedenleri incelenerek oluşacak duruma göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde sonuca gidilmesi isabetsizdir.
Sonuç: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İ.İ.K. 366 ve H.U.M.K.'nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 29.04.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy