MAHKEMESİ : Bursa 6. İcra Mahkemesi
TARİHİ : 21/03/2006
NUMARASI : 2005/834-216
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Alacaklılar vekili tarafından Bursa 4.Asliye Hukuk Mahkemesinin 15.09.2005 tarih ve 2003/266 esas , 2005/396 karar sayılı ilamına dayalı olarak borçlular hakkında ilamlı icra takibine başlandığı ve borçlulara tebliğ edilen icra emrinde 16.000,00.YTL.asıl alacak ve fer’ilerinin talep edildiği , şikayetçi sigorta şirketinin ise “28.11.2001 tarihi itibariyle sorumluluk limiti olan 11.000,00.YTL. nin işlemiş faizi vs. masraf ile sorumlu” olduğu açıklamasının düşüldüğü görülmüştür.Takip dayanağı ilamın incelenmesinde “birleşen 2003/892 esas sayılı davanın kabulü ile sigorta şirketinin dava tarihinden yasal faizi ile ve sigorta limiti ile sorumlu olması koşulu ile 10.000.000.000.YTL. tazminatın 28.11.2001 kaza tarihinden yasal faizi ile davalılardan müteselsilen tahsiline” şeklinde hüküm tesis edildiği,asıl davada ise sigorta şirketinin davalı olmadığı ve hakkında herhangi bir tahsil hükmü bulunmadığı anlaşılmıştır.Borçlu sigorta şirketinin sigorta limitinin 11.000,00.YTL. olduğu ihtilafsızdır.Ancak ilamda açıkça borçlu sigorta şirketi aleyhine 10.000,00.YTL. ye hükmedilmiş olup, sorumluluğu bu miktara birleşen 2003/892 esas sayılı dosyanın dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiz ve ilamda aleyhine hükmedilen fer’i alacaklardan ibarettir.Sigorta limitinin daha fazla olması ilamda aleyhine hükmedilen miktardan daha fazlası ile sorumlu olduğu anlamına gelmez.O halde Mahkemece yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda borçlu sigorta şirketinin ilam gereği sorumlu olduğu borç miktarı belirlenerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken , eksik inceleme ile ve yazılı şekilde takibin ilama uygun olduğu gerekçesi ile şikayetin reddi isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İ.İ.K. 366 ve H.U.M.K.’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 04.07.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy