MAHKEMESİ : Şişli 1. İcra Mahkemesi
TARİHİ : 08/09/2006
NUMARASI : 2006/875/1098
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Alacaklı tarafından borçlu...hakkında başlatılan icra takibinde örnek ..... nolu ödeme emrinin (adresin kapalı olduğundan) bahisle 7201 Sayılı Kanunun 21.maddesine göre tebliğ edildiği anlaşılmaktadır. Borçlu vekili tarafından yapılan tebligatın usulsüz olduğu ileri sürülmüş ve tebliğ tarihinin düzeltilmesi isteminde bulunulduğu tesbit edilmiştir. İcra Mahkemesince tebliğ işleminin 7201 Sayılı Kanunun 21 ve Tebligat Tüzüğünün 28.maddelerine aykırı olduğu gerekçesi ile istemin kabul edildiği görülmektedir.
Hükmü şahıslar adına ve bunların ticaret sicilinde yazılı adreslerine gönderilen tebligatların 7201 Sayılı Kanunun 21.maddesine göre yapılmış olması halinde tebliğ memurunun Tüzüğün 28.maddesindeki koşulları araştırması gerekli değildir. Zira, muhatabın adreste bulunmaması halinde, bunun nedeninin belirlenmesi ve tevziat saatinden sonra adrese dönüp dönmeyeceğinin tesbit edilmesi gerçek kişiler yönünden zorunlu olup, hükmi şahısların sıfatı ve niteliği itibariyle böyle bir araştırmanın yapılmamış olması, tebligatın usulsüzlüğü sonucuna doğurmaz.
Somut olayda, ...nolu ödeme emri yukarıdaki ilkeler doğrultusunda borçlu şirketin ticaret sicilindeki kayıtlı adreste usulüne uygun olarak tebliğ edildiğinden, Mahkemece şikayetin reddi yerine kabulü isabetsizdir.
SONUÇ :Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 07.12.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy